Hlavní obsah

Fiala podepsal smlouvu s Vatikánem. Mluví o zpovědním tajemství

Premiér Petr Fiala (ODS) podepsal s vatikánským státním sekretářem Pietrem Parolinem česko-vatikánskou smlouvu. Česko bylo jednou z posledních evropských zemí, která neměla vztahy se Svatým stolcem nijak smluvně ukotvené. Následovat bude její projednávání v obou komorách parlamentu. Naposledy ji poslanci v roce 2003 odmítli.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) přijal vatikánského státního sekretáře, kardinála Pietra Parolina

Článek

Smlouva zakotvuje, že Česko zaručuje v souladu s právním řádem plnou svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání. Česká republika zároveň zaručuje právo odmítnout vojenskou službu i odmítnout poskytnutí zdravotní služby z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání za zákonných podmínek.

Podle kardinála Parolina je pak jádrem smlouvy společný závazek prosazovat základní lidská práva. Svoboda praktikovat víru beze strachu je podle něj takovým právem, ale také cestou ke spravedlivější a harmoničtější společnosti. Pochválil Česko za odhodlání prosazovat toto právo a zajišťovat, aby nejen čeští občané, ale všechny osoby v ČR mohly bez ohledu na svůj původ nebo přesvědčení žít v souladu se svým svědomím.

Fiala podepsal smlouvu s Vatikánem, prezident si drží odstup

Domácí

Ve smlouvě je zakotvená i pasáž, že Česko uznává zpovědní tajemství a že pastorační pracovníci mají mít „právo obdobné zpovědnímu tajemství“. Takovým pracovníkem přitom může být kdokoliv, kdo na farnostech pracuje s lidmi.

Právník Daniel Bartoň, který zastupuje oběti sexuálního násilí, už dříve Novinkám řekl, že by je tato pasáž mohla vést ke snaze odvolávat se na mlčenlivost.

Smlouvu na konci legislativního procesu musí podepsat prezident, což hodlá učinit.

Vládní vyjednavači mají hotovou smlouvu s Vatikánem. Bude kolem ní ještě horko

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám