Hlavní obsah

Fiala odstartoval kampaň ODS na problémovém sídlišti

Premiér a předseda ODS Petr Fiala odstartoval v pondělí odpoledne v Ústí nad Labem předvolební kampaň občanských demokratů. Vystoupil před ústeckým obchodním centrem, navštívil vyloučenou lokalitu ve čtvrti Mojžíř a vpodvečer vystoupá na Ještěd.

Premiér a předseda ODS Petr Fiala odstartoval v Ústí nad Labem předvolební kampaň ODSVideo: Novinky

Článek

Do vyloučené lokality na sídliště Jindřicha Plachty v ústecké čtvrti Mojžíř vyrazil v pondělí odpoledne premiér a předseda ODS Petr Fiala. Přijel podpořit kolegy, kteří tu začínali kampaň pro nadcházející krajské a senátní volby.

Výběr místa pro start kampaně nepřekvapil. O ústeckém sídlišti se někdy mluví jako o druhém Chanovu a ODS v Ústeckém kraji před volbami hodně připomíná sociální témata.

„Nejsem tu, jen abych se podíval. Společně připravujeme nové zákony v oblasti bydlení a sociálních dávek – a porozumění některým problémům tady přímo na místě je důležité,“ řekl Fiala.

Obyvatelé sídliště, proslulého velkým nepořádkem nebo šířením drog, přijali premiéra na první pohled vlídně, jakákoliv jejich odpověď na nějaký dotaz ale končila velmi kritickou výtkou vůči vládě.

Proč vláda nešetří? Fiala nechce dopadnout jako Nečas, míní politolog

Domácí

„Já pana premiéra nenávidím, protože on nás okrádá. My tady léta žijeme v chudobě,“ řekla sedmdesátiletá žena, která se představila jako Maria. „Neschválili mi důchod, ani dočasný. A to jsem měla jedenáct dětí. Ano, nepracovala jsem, ale starala jsem se o děti,“ řekla.

Foto: Michael Polák, Novinky

Petr Fiala na sídlišti Jindřicha Plachty v ústecké čtvrti Mojžíř

„A co mají mladí dělat než fetovat? Práci nemají, nikam se nehýbou. A stát se o místní kluky nezajímá. Tak co mají dělat?“ reagovala žena na dotaz na problémy s drogami na sídlišti.

S předsedou ODS mluvila na sídlišti Jindřicha Plachty také starostka městského obvodu Neštěmice Yveta Tomková (Vaše Ústí). Fialovi popsala, že situace se na sídlišti zhoršuje. „Vyloučených lokalit je čím dál víc a jejich stav se zhoršuje. Odnášejí to nejen lidé na těch sídlištích, ale také my, starousedlíci, kteří tu žijeme desítky let,“ popsala Tomková Novinkám, s čím se obrátila na Fialu.

„Chceme pomoc od státu, chceme, aby nám vrátil to, co nám de facto vzal. Máme znehodnocený majetek, necítíme se bezpečně a chceme, aby se některé kompetence vrátily obcím,“ dodala starostka.

Foto: Michael Polák, Novinky

Petr Fiala v Ústí nad Labem

Petr Fiala v Ústí nad Labem také řekl, že by uvítal, kdyby ODS nemusela být ve vedení kraje spolu s hnutím ANO. „Není to jen můj názor, ale celého vedení strany, že nejlepší spojenectví by bylo na půdorysu vládní koalice. Ale někdy to prostě nejde,“ uvedl premiér.

Podle Jiřího Kulhánka, lídra ústecké kandidátky ODS a kandidáta do Senátu na Chomutovsku, by úspěchem pro ODS bylo, kdyby obhájila výsledek z roku 2020. Tehdy získala 12,37 procenta hlasů a obsadila osm křesel v krajském zastupitelstvu. Vládne v kraji v koalici s ANO a Spojenci pro kraj.

Volby by vyhrálo ANO, ze Sněmovny by vypadla TOP 09, hlásí průzkum

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám