Hlavní obsah

Fiala: O Bartošovi jsem rozhodl sám, jeho neschopnost byla poslední kapkou

Aktualizováno

Odmítám, že jsem jednal pod tlakem, reagoval v úterý premiér Petr Fiala (ODS) na kritiku z řad Pirátů. Ti na tiskové konferenci k Fialou avizovanému odvolání končícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše z vlády tvrdili, že předseda vlády byl pod tlakem stranických struktur ODS.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Petr Fiala a Ivan Bartoš

Článek

„Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila,“ napsal Fiala na síti X.

„Rozhodl jsem se sám, poslední kapkou pro mě bylo setkání s Ivanem Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly,“ pokračoval premiér.

Záznam: Tisková konference Pirátské stranyVideo: ČTK

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek na úterní tiskové konferenci řekl, že podle kuloárních informací jednal Fiala pod tlakem ministrů dopravy Martina Kupky, financí Zbyňka Stanjury, jihočeského hejtmana Martina Kuby a místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (všichni z ODS). Ti mu prý měli hrozit, že pokud Piráty z vlády „nevyhodí“, skončil by on sám.

Zhrzený Bartoš: Je to podraz. Spolu nastoupilo cestu ke spolupráci s Babišem

Domácí

„Ivan Bartoš si bohužel nebyl dosud schopen připustit, že digitalizace stavebního řízení je v rozkladu. Nebyl ani schopen reagovat na konkrétní dotazy, kdy bude fungovat. Minulou středu jsme projednali na vládě zprávu IT expertů, která byla zdrcující,“ uvedl v jiném příspěvku Fiala.

„Dnešní ranní setkání mě definitivně přesvědčilo o tom, že Ivan Bartoš není schopen zjednat nápravu. Proto jsem se rozhodl jednat rychle a neprodlužovat krizi. Radost z toho nemám,“ podotkl předseda vlády.

Totéž zmínil i na odpolední tiskové konferenci lídrů Spolu. „Několikrát jsem dával najevo Ivanu Bartošovi i v osobních rozhovorech, že ten problém je velký, že ho nezvládá, chtěl jsem jasné termíny a řešení, nic z toho se nestalo,“ popsal Fiala.

„Vždy jsem hájil všechny kolegy z vlády, loajálně jsem se snažil každou situaci ve vládě řešit tak, abychom ukazovali, že pracujeme jako tým a že ty věci řešíme ve prospěch občanů,“ přiblížil premiér.

Piráty z vlády nikdo nevyhazuje, zní unisono od lídrů Spolu

Domácí

Záznam: TK lídrů vládní koalice SPOLUVideo: ČTK

Bartoš se v úterý dopoledne sešel s Fialou. O návrhu na odvolání se ale podle svých slov dozvěděl až později po telefonu. Fiala záměr sdělil na odpolední tiskové konferenci. Odpoledne pak premiér vysvětloval, že se od ranní schůzky rozhodl, že není jiné řešení.

„Nevykonával bych dobře svoji funkci, kdybych neudělal krok, který jsem udělal,“ doplnil premiér.

Bartoš v České televizi popisoval, že premiér na ranní schůzce nenaznačil, že by ho chtěl z čela resortu odvolat. „Nebyl tam žádný náznak toho, že se něco děje,“ řekl v Interview ČT Bartoš. „Nic takového tam nezaznělo,“ zopakoval.

Fialovi na schůzce popsal, v jaké fázi digitalizace stavebního řízení na ministerstvu jsou a jak posílil tým. „Rozcházeli jsme se s tím, že pokračujeme dál,“ řekl Bartoš.

Stanjura: Neřešili jsme odvolání Bartoše

Proti Michálkovým slovům z odpolední tiskové konference se vymezil i ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Proti nařčením Pirátské strany se musím ohradit – argumentovat schůzkami, které nikdy neproběhly, je absurdní. Měl jsem dnes několik schůzek, ale žádnou s kýmkoliv z ODS na téma odvolání Ivana Bartoše. Nestačím se divit, jak rychle a hluboko umí někteří kolegové klesnout,“ napsal ministr financí.

Že by s premiérem řešili možný odchod Pirátů z vlády odmítli také Martin Kuba a Jan Skopeček.

Místo řešení přišel Bartoš na schůzku s Fialou se seznamem požadavků. Obratem skončil

Domácí

Výběr článků

Načítám