Hlavní obsah

Fiala neudržel nervy kvůli Bartošovi. Opět

Premiér a předseda ODS Petr Fiala se opět rozčílil, když se ho moderátorka Terezie Tománková zeptala ve svém diskuzním pořadu Partie na TV Prima na okolnosti odvolání odcházejícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Nervy neudržel kvůli stejným otázkám už v sobotu během tiskové konference k výsledkům druhého kola senátních voleb.

Petr Fiala v pořadu Partie Terezie TománkovéVideo: Prima FTV

Článek

V Partii Fiala afektovaným hlasem opakovaně skákal moderátorce Tománkové do řeči. „Funguje vše na stavebních úřadech? Nefunguje,“ opakoval neustále Fiala s tím, že odvolání Bartoše bylo jedinou možností.

„Piráti se chovají jako malé děti. Tisíc dnů s námi seděli ve vládě a najednou jim všechno vadí,“ nechápavě reagoval na nynější kroky svého politického partnera. „Vykládat, že mě řídí kmotři, je hodně urážlivé, ale já se přes to přenesu,“ dodal.

Fiala se na tiskovce vytočil kvůli Bartošovi

Domácí

Zároveň i vysvětlil, proč je tak podrážděný. Dosud mu prý bylo vyčítáno, že neumí ukázat emoce. „Tak je ukazuji,“ čílil se premiér.

Zopakoval, že jeho nikdo k ničemu nenutil, že jen došel k závěru, že Ivan Bartoš digitalizaci stavebního řízení nezvládne a nemá cenu mu dávat další šance.

V rozhovoru pak uvedl, že se s Piráty setkal i ve čtvrtek, tedy dva dny po Bartošově odvolání, a bavil se s nimi o možných variantách dalšího postupu. „Buď z vlády neodejdou, nebo upravíme koaliční smlouvu a budou vládu podporovat, nebo budou radikální opozice a popřou vše, co tři roky dělali,“ uvedl.

Fiala v neděli uvedl, že chce mít nejpozději do středy jasno o tom, jak bude vypadat vládní koalice. S kompletní vládou počítá do 14 dnů. Vedle toho řekl, že větší rekonstrukci vlády nechystá.

Nevyloučil přitom, že by při odchodu Pirátů z vlády zrušil post ministra pro legislativu.

Fiala se kvůli Bartošovi vytočil již na sobotní tiskovce Video: ČTK

Kritika by byla stejně

Fiala se rozčílil kvůli Bartošovi už v sobotu. „I kdybych to s Ivanem Bartošem udělal jakkoliv, tak bude kritika. Jak by mohla nebýt? Že bych se teda nemohl podívat do zrcadla? Tak to ne. Ale ti, kteří měli poté tiskovku, kde lhali, říkali nepravdy a ještě u toho moralizovali, ti se do zrcadla podívat nemohou,“ hřímal na povolební tiskovce jindy klidný Fiala.

Narážel tím na brífink Pirátů, kteří na něm obvinili ministry za ODS z toho, že tlačili na premiéra kvůli odvolání Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj, a označili ODS za kmotrovskou stranu. Údajná konspirační schůzka se však podle nařčených občanských demokratů nestala.

Foto: ČTK

Petr Fiala na sobotní tiskovce

Jednoznačně jsme jako vláda vyhráli, prohlásil Fiala

Volby do Senátu

Související články

Výběr článků

Načítám