Hlavní obsah

Tisková konference premiéra Fialy po setkání s Lipavským

Premiér Petr Fiala (ODS) se v úterý sešel s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), který v úterý oznámil odchod z Pirátské strany, jež opouští vládu, a přinesl Fialovi demisi.

Živě: Vyjádření premiéra Petra Fialy po setkání s ministrem zahraničních věcí Janem LipavskýmVideo: ČTK

Článek

Fiala se s Lipavským setká ve 13:30 na Úřadu vlády, po jednání poskytne komentář, který Novinky nabídnou živě.

Úřad premiérovo vyjádření avizoval okolo poledne. Podobně tak narychlo učinil minulé pondělí, kdy následně Fiala oznámil, že podá návrh na odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) kvůli problémové digitalizaci stavebního řízení.

O tom, že by Lipavský mohl zůstat ve vládě i po odchodu strany z vládní pětikoalice, se spekuluje od chvíle, co Piráti kvůli kroku Fialy oznámili záměr odejít z kabinetu. Lipavský Fialovi dnes předá demisi na svou funkci, zda ji předseda vlády přijme, je otázkou.

Premiér Fiala totiž v pondělí řekl, že si dovede představit, že Lipavský i po podání demise zůstane v kabinetu jako nestraník, když s tím budou souhlasit všechny čtyři strany vládní koalice. „Dovedu si představit, že by ve vládě pokračoval jako nestraník. Viděl bych v tom výhodu pro vládu a Českou republiku jako takovou. Je to člověk, který se za ty tři roky osvědčil. V resortu zahraničí je důležité navázání určitých neformálních kontaktů v zahraničí a kontinuita,“ řekl předseda vlády.

Lipavský odchází od Pirátů

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám