Hlavní obsah

Fiala: Na letošní růst platů nejsou ve vládní rezervě peníze

V rozpočtové rezervě nejsou peníze na to, aby se letos navýšila suma na platy ve veřejném sektoru. Premiér Petr Fiala (ODS) to řekl v nedělní Partii na CNN Prima News. Jednotlivé rezorty však hledají peníze na to, aby se od září tarify státním zaměstnancům mohly navýšit. Jasno má být nejpozději ve středu, kdy bude jednat vláda.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Na navýšení objemu mzdových prostředků peníze nejsou,“ uvedl Fiala. Zmínil, že prostředky z rozpočtové rezervy se využily kromě jiného na řešení mimořádné situace v huti Liberty, která je v úpadku.

„Určitě zvýšíme objem mzdových prostředků pro státní zaměstnance od 1. ledna 2025,“ dodal premiér.

Méně než miliarda

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve čtvrtek upřesnil, že v rezervě rozpočtu je méně než miliarda. Vedle 800 milionů, co stát vydal kvůli Liberty, zmínil i kompenzace pěstitelům kvůli jarním mrazům.

Státním zaměstnancům se musí přidat, přece nebudou na dávkách, říká odborář

Ekonomika

Ze zákona má rezerva odpovídat nejméně 0,3 procenta výdajů státního rozpočtu na příslušný rok. Na letošek byla stanovena ve výši 11,84 miliardy.

Vláda letos peníze z rezervy využila i na paušální náhradu nákladů na ubytování uprchlíků, navýšení peněžních prostředků na financování nepedagogické práce ve školách a školských zařízeních v roce 2024 či na výplatu humanitární dávky nebo bezpečnostní opatření při mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě.

Ministři hledají ve svých resortech

Zářijové navýšení platů školníkům, uklízečkám v nemocnicích či úředníkům samospráv a ministerstev navrhl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Přednesl dvě varianty s navýšením buď o sedm, nebo o deset procent. Z veřejných rozpočtů včetně obecních a krajských by tak bylo zapotřebí buď 4,57, nebo 6,53 miliardy korun. Z toho přímo ze státního rozpočtu by to bylo 2,72, respektive 3,88 miliardy Kč.

Aby k navýšení tarifů došlo, musela by podle Fialy najít volné prostředky jednotlivá ministerstva. „Nemůžete dávat něco, na co nemáte peníze,“ řekl. Stanjura připustil přesun peněz určených na odměny do tarifů při zachování stejného objemu prostředků na platy.

Fiala k výročí invaze: Svoboda není přirozená, každá generace si ji musí zasloužit

Domácí

Předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář po jednání s ministry řekl, že ministr práce Jurečka oslovil všechna ministerstva a požádal je, aby do pondělí zpracovala analýzu prostředků, jestli mají na to, aby zvýšila platové tarify od září. „V úterý bude na Úřadu vlády pokračovat jednání,“ dodal.

Požadavky odborů podporuje opozice. „Poslední přidání ve veřejném sektoru proběhlo v říjnu 2022. Tenkrát to bylo jen o nějaká čtyři procenta. Od té doby ani koruna,“ řekla Právu šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová.

Přitom třeba u hasičů se podle ní v posledních letech propadl reálný plat, tedy to, co si za něj koupí, o 22 procent. „Nástupní plat hasiče, který nasazuje svůj krk, je nějakých 31 tisíc,“ dodala.

Školství si má polepšit

Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 231 miliard korun. Podle Fialy i Stanjury je to hranice, nad kterou nelze jít. Jednotlivá ministerstva přitom požadují navýšení svých rozpočtů, například ministr školství Mikuláš Bek (STAN) jej chce oproti letošnímu navýšit o 40 miliard korun.

K tomu nejspíš nedojde, nicméně podle Fialy půjde do školství minimálně o deset miliard víc než letos.

Vláda potvrdila Síkelu jako kandidáta na českého eurokomisaře

Domácí

Výběr článků

Načítám