Hlavní obsah

Fiala k výročí invaze: Svoboda není přirozená, každá generace si ji musí zasloužit

Politici i veřejnost si ve středu před budovou Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici na pražských Vinohradech připomněli 56. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Premiér Petr Fiala označil rok 1968 za hořké memento, které ukazuje, co znamená převzít odpovědnost za svůj stát. Vyzdvihl význam svobody, která není samozřejmá.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Premiér Petr Fiala na pietní akci k 56. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy před budovou Českého rozhlasu.

Článek

„Pražské jaro, události roku 1968, ale také roku 1969 a normalizace by pro nás měly zůstat poučením, jak cenná je lidská svoboda, otevřená společnost, jak důležitá je skutečná politická pluralita a jak zásadní je naše ukotvení v západním světě,“ řekl ve svém projevu premiér Fiala před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze.

Připomněl odhodlání pracovníků rozhlasu v srpnu 1968, kteří se snažili co nejdéle vysílat pravdivé a necenzurované informace o stavu země i o invazi vojsk Varšavské smlouvy a nepodvolit se okupantům.

FOTO: Běž domů, Ivane! Lidé před ruskou ambasádu přišli zapálit prskavky

Domácí

„Rok 1968 není jen heslo z učebnic, ale hořké, živé a naléhavé memento, co to znamená převzít odpovědnost za svůj stát,“ zdůraznil premiér.

Svoboda je věc, která je lidem přirozená, ale není samozřejmá.
Petr Fiala, premiér

Hrdí a odhodlaní občané tím Moskvě ukázali svou morální převahu. Veřejný prostor ale nakonec ovládla přetvářka a rezignace. Události z šedesátých let podle něj ukázaly, že svoboda je nedělitelná.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Prezident Petr Pavel pronesl proslov před Českým rozhlasem v rámci výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

„Svoboda nemůže fungovat s výhradami, poznámkami pod čarou. Svoboda je věc, která je lidem přirozená, ale není samozřejmá. Každá generace si ji musí zasloužit tím, jakými hodnotami měříme svůj život, jakým příkladem jdeme ostatním a zda máme dost odvahy svoji svobodu prosazovat a bránit,“ dodal.

Památce obětí okupace se u rozhlasu poklonil i předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, zástupci armády či hlavního města.

Rozstřílení kluků byl pro mě neskutečný šok, vzpomíná Jiří Gebert na okupaci

Domácí

Vystrčil uvedl, že sice můžeme být hrdí na postoj veřejnosti v srpnových dnech, nikoli však na dobu, jež následovala. I tak podle něj hrdinství v srpnu 1968 mělo smysl. „Nikdy se nesmíme nechat ponížit ani zastrašit, jako jsme to dokázali v srpnu 1968,“ řekl a vyzdvihl ty, kteří se v době normalizace nedali zlomit.

Předsedkyně Sněmovny zmínila paralely mezi okupací v srpnu 1968 a ruskou válkou proti Ukrajině. „Nesmíme dopustit, aby se defétistické tendence vrátily do veřejného prostoru,“ apelovala.

S projevem vystoupil i prezident Petr Pavel, který konstatoval, že historie má tendence se opakovat. „Historické události se odehrávají i v přítomnosti a přicházejí nepozorovaně,“ řekl s tím, že současné Rusko se příliš neliší od Sovětského svazu. „To bychom rozhodně neměli ignorovat,“ zdůraznil.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generální štábu Karel Řehka.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Čestná stráž před budovou Českého rozhlasu

KOMENTÁŘ: 21. srpna nezapomínejme, co s námi provedla normalizace – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám