Hlavní obsah

Fiala jde proti Evropské komisi: Platby Palestincům by měla pozastavit

Platby na pomoc Palestincům by Evropská komise měla pozastavit, kritizuje premiér Petr Fiala (ODS). Reaguje tak na to, že EK nakonec místo pozastavení plateb pouze uvedla, že pomoc „urychleně přezkoumá“, aby se ujistila, že peníze nebyly v souvislosti s útoky teroristického hnutí Hamás na Izrael zneužity.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Jsem přesvědčen, že nyní by bylo správné pozastavit platby a zahájit důkladnou revizi celého systému pomoci poskytované Palestincům ze strany Evropské unie,“ řekl Novinkám prostřednictvím svého mluvčího Fiala.

Postavil se tak proti Evropské komisi, která v pondělí pozdě večer zrušila své dřívější oznámení, podle nějž mělo dojít k okamžitému zastavení plateb na podporu palestinského obyvatelstva.

„V tuto chvíli nedojde k žádnému pozastavení plateb,“ stojí v prohlášení Evropské komise, které vydala jen zhruba pět hodin poté, co evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi uvedl, že všechny platby z rozvojového programu pro Palestince budou „okamžitě pozastaveny“.

Evropská komise couvla. Platby Palestincům nezastavila, jen je přezkoumá

Evropa

Komise místo toho uvedla, že zahájila „naléhavou revizi pomoci EU pro Palestinu“.

„Cílem tohoto přezkoumání je zajistit, aby žádné financování ze strany EU nepřímo neumožňovalo teroristickým organizacím provádět útoky proti Izraeli,“ píše se dále v prohlášení, na které odkazuje agentura AP.

Proti tomu, že se měly pozastavit platby, se postavil například šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Ten trval na tom, že pozastavení plateb by „trestalo všechny Palestince, poškodilo zájmy EU v regionu a jen by ještě více povzbudilo teroristy“.

Podobný názor měly mít i některé země EU, například Španělsko, Irsko, Lucembursko nebo Francie.

Přesun ambasády do Jeruzaléma není podle Lipavského na pořadu dne

Domácí

Výběr článků

Načítám