Hlavní obsah

Fiala: Do konce roku musí ministři přinést plán, jak dostavbu Dukovan financovat

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) musí do konce roku předložit plán financování dostavby dvou jaderných bloků elektrárny Dukovany, řekl pro Blesk premiér Petr Fiala (ODS). V příštích pěti letech by měl vyjít rozpočet zhruba na 80 miliard korun, celý projekt by měl vyjít asi na 400 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Petr Fiala a Andrej Babiš vystoupili 5. června 2024 ve společné televizní debatě na CNN Prima news.

Článek

„Financování jednoho bloku by bylo zvládnutelné na základě stávajících pravidel. Financování dvou bloků musíme připravit,“ uvedl Fiala. „Do konce roku to musí být na stole. Než podepíšeme smlouvu, musíme mít jasný plán, jak to budeme financovat,“ dodal.

Stavba dvou jaderných bloků korejskou firmou KHNP naráz je podle něj výhodná, má být zhruba o 20 procent levnější, než kdyby byly bloky stavěny po sobě. Podle Fialy by se finální cena dostavby jaderných bloků neměla výrazně zvýšit a dodržet by se měla cena asi 400 miliard korun, tedy 200 miliard korun za jeden blok.

Rozhodnuto. Jaderné bloky za stamiliardy postaví korejská KHNP

Ekonomika

„V příštích pěti letech stavba bloků v Dukovanech nebude mít závažný dopad na státní rozpočet. Počítá se s 80 miliardami. Ale samozřejmě že celé financování bude vyžadovat jasný plán, jak to budeme dělat, kde na to vezmeme peníze,“ uvedl také Fiala.

Dostavba jaderné elektrárny je podle něj „jediná cesta, jak ČR zajistit do budoucna dostatek energie za přijatelnou cenu“.

Vláda minulý týden rozhodla, že nové jaderné bloky v Česku postaví korejská společnost KHNP, dala jí přednost před francouzskou EDF. Stavba Dukovan by měla začít v roce 2029, první blok by měl začít vyrábět elektřinu v roce 2036. Vláda zároveň bude jednat s KHNP o opci na další dva jaderné bloky v Temelíně.

Fiala telefonoval s korejským prezidentem Jun Sok-jolem o prohloubení ekonomické spolupráce v návaznosti na jaderný tendr. „Česká republika má zájem o nové korejské investice i o zvýšení našeho exportu do Koreje. Další jednání proběhnou již na podzim,“ doplnil. Jihokorejský prezident v září navštíví Česko, do ČR také vyšle speciální tým k projednání stavby v Dukovanech.

České firmy na exportu pro jádro s Jihokorejci vydělají méně

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám