Hlavní obsah

Fiala: Bartoš ve vládě zůstane

Průšvih se zaváděním digitálního stavebního řízení nebude stát ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) křeslo ve vládě. Jeho odvolání by problémy nevyřešilo, řekl v televizi CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala (ODS). Potíže spojené se zavedením nového systému od 1. července je podle něj nutné rychle postupně vyřešit.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda vlády Petr Fiala a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

Fungování vlády situace okolo stavebního řízení neohrozí, dodal Fiala. Do konce prázdnin by mělo být podle něj jasno, jak bude ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) postupovat dál.

„Pro mě je konec prázdnin skutečně ten čas, kdy musí být jasné, jestli je potřeba udělat nějaký plán B, nebo jestli je to pouze v implementaci, což také nevylučuji. Když se podívám na čísla, tak každý týden se zlepšuje funkčnost toho systému, počet žádostí, podaných, zpracovaných. Ty věci se mění,“ řekl Fiala.

Za situaci a její zlepšení jsou podle premiéra zodpovědní výhradně ministerstvo pro místní rozvoj a Bartoš, na jehož bedrech leží zodpovědnost už za samo zavedení systému. „On musí přijít s řešením. Zatím za mnou nepřišel s tím, že by řekl, že toto se nepovedlo a já nevím, jak dál. Toto se nestalo. Primární zodpovědnost a know-how je na panu ministrovi Bartošovi. A já věřím, že to zvládne,“ prohlásil premiér.

Digitálně vyřízených žádostí přibývá, tvrdí Bartoš. Úřady hlásí mírné zlepšení

Ekonomika

Fungování vlády to podle premiéra neovlivní a vládu nerozloží. Situace jej nicméně znepokojuje, navíc to vrhá špatné světlo na digitalizaci státní správy celkově. Digitalizace přitom podle premiéra v posledních letech postoupila výrazně kupředu.

Spuštění digitalizovaného systému doprovázejí problémy, které jsou podle některých dřívějších výroků koaličních politiků natolik vážné, že pokud je MMR nevyřeší do konce srpna, měl by Bartoš vyvodit odpovědnost.

Bartoš ve středu kvůli stavebnímu řízení čelil kritice i v Senátu. Horní parlamentní komora vyzvala MMR, aby zvážilo ustavení krizového manažera i pracovní skupiny se zástupci stavebních úřadů či komory architektů. Senátoři ve zhruba tříhodinové debatě varovali před možnými hospodářskými důsledky, před odchodem pracovníků ze stavebních úřadů i případnými žalobami na stát o náhradu škody. Vládní TOP 09 kvůli potížím vyzvala ke koaličnímu jednání.

Bartoš na středečním jednání vlády slíbil další rozvoj systému pro digitální stavební řízení. Systém by měl být uživatelsky komfortnější pro stavební úřady, měla by se také zvýšit automatizace. Rozvíjet se bude i portál stavebníka.

Lepší bylo systém spustit, i když s chybami, tvrdí Bartoš

S novými systémy mají úředníci, stavebníci a projektanti problém od jejich spuštění 1. července. Bartoš v České televizi v neděli zopakoval, že kvůli tomu nezvažuje rezignaci na ministerskou funkci. Problém by to podle něj neřešilo a považoval by to za útěk od rozdělané práce.

Prohlásil také, že odložení digitalizace stavebního řízení by České republice způsobilo větší hospodářské škody než její spuštění v současné podobě. Zdůvodnil to tím, že peníze na digitalizaci a urychlení stavebního řízení bylo možné čerpat z Národního plánu obnovy (NPO), tedy evropských zdrojů, podmínkou ale bylo spuštění systému ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Prezident: Vláda měla před digitalizací stavebního řízení udělat pilotní projekt

Domácí

„V NPO bylo urychlení stavebního řízení identifikováno jako věc, která se má (v ČR) změnit, a klíčové datum pro to, aby se to mohlo stát, bylo spuštění digitálních systémů ve třetím čtvrtletí roku 2024,“ řekl Bartoš. Nesplněním by zároveň byly ohroženy veškeré milníky NPO. Proto MMR nový stavební zákon rozfázovalo a pro infrastrukturní stavby, tedy například pro dálnice a energetické stavby, začal platit už od 1. ledna letošního roku.

Ekonomové se rozcházejí v pohledu na finanční dopad způsobený digitalizací stavebního řízení a jejími problémy. Zatímco analytik Datarunu Petr Bartoň už dříve vyčíslil možné ekonomické ztráty kvůli potížím s přechodem na digitální systém na 770 milionů korun denně, vedoucí analytického útvaru MMR Libor Dušek (Piráti) s odkazem na dopadovou studii k novému stavebnímu zákonu z roku 2020 uvedl, že digitalizace zvýší ekonomické přínosy ročně o 7,1 miliardy korun, tedy zhruba o 20 milionů korun denně.

ANO hrozí mimořádnou schůzí

Kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení opoziční hnutí ANO zvažuje podle šéfky svého poslaneckého klubu Aleny Schillerové svolání mimořádné schůze ve Sněmovně.

„To je téma, které určitě ve Sněmovně z naší strany zarezonuje velmi hlasitě, a nemohu vyloučit ani to, že budeme iniciovat svolání mimořádné schůze,“ řekla Novinkám.

Změňte stavební zákon, vyzvali ministerstvo projektanti

Ekonomika

„Je to katastrofa. Slyšíme to napříč republikou. Já jsem teď byla v Pohořelicích v Jihomoravském kraji a tam mi to ukázali na stavebním úřadě. Byla jsem úplně rozčilená, co jsem tam viděla,“ popsala v pátek Schillerová svoji zkušenost.

„Jsem také bývalá úřednice, takže dokážu pochopit, jak to probíhá, tu frustraci, ale hlavně frustraci stavebníků, kteří s tím mají svázaná různá rozhodnutí, čerpání úvěru, hypotéky a tak dále, mají ohroženo financování. Jsou to pro ně obrovské ekonomické ztráty,“ dodala.

Výběr článků

Načítám