Hlavní obsah

Festival Let It Roll roztančil ranveje milovického letiště

Na několik kilometrů dlouhém a stovky metrů širokém bývalém vojenském letišti ve středočeských Milovicích skončil v neděli nad ránem už 15. ročník festivalu Let It Roll, který se věnuje pouze žánru strojové taneční hudby drum & bass.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Postava Eve z fantastického světa počítačové hry v nadživotní velikosti na milovické ranveji

Článek

Na festival se sjeli lidé z celého světa, místo někdejší ruštiny sovětské armády zněla na letišti ponejvíce angličtina. „Cizinců je asi 60 %, pocházejí z 80 zemí,“ řekla Novinkám za pořadatele Zuzana Kantorová.

V Milovicích tak zdaleka nebyli jen Evropané, přijely sem dokonce party z Austrálie. „Máme takovou letní cestu po Evropě, Let It Roll je snad největší drum & bass festival na světě, nemohli jsme si ho nechat ujít,“ řekla redakci fanynka Gill z Melbourne. Přijeli také lidé ze Severní Ameriky, východní nebo jižní Evropy, Afričanů bylo málo. „Nemohl jsem chybět, na Slovensku zatím něco tak velkolepého nemáme,“ uvedl Matúš z Košic.

Foto: Matúš Štefanka, Let It Roll

Jeden z koncertů

Svět fantazie

V areálu se lidé ocitli v jakémsi fantazijním vesmírném světě. Do tvarů neobvyklých svatyň bylo při více než třítýdenní práci postaveno několik pódií. Na jiný svět odkazovaly všemožné upoutávky včetně velmi barevné plastiky Eve z počítačové hry League of Legends ve výrazně nadživotní velikosti, ale také oblečení návštěvníků, jejichž věk zpravidla nepřekračoval třicítku. Lidé se obešli bez hotovosti, peníze si nahráli na kartu na náramku a platili v místní festivalové měně.

Twerkoval přes tři hodiny v kuse. Chtěl upozornit na důležitost duševního zdraví

Lifestyle

Hlavně tanec

Hudbou se žilo hlavně v noci, zněla obvykle do čtyř do rána, což bylo s úřady předem domluveno. Přes den se konaly taneční bitvy, takzvané battle mezi návštěvníky. O kreacích proti sobě soutěžících jedinců hlasuje porota, až se vyřazovacím způsobem dostanou dva nejlepší do finále. Účastnit se mohl každý.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Kreace jednoho ze soutěžících v taneční bitvě

Pro zájemce o permanentní tanec jezdil po milovickém letišti fantazijně vyzdobený autobus s dýdžeji, a kdo nastoupil, ten trsal. Jiní ukazovali na rampě své skateboardové umění, jiní hráli fotbal, prostorem létaly talíře.

Když DJ pustí Prodigy a k tomu hraje filharmonie. Jubileum oslavila Štěrkovna ve velkém stylu

Kultura

Jednotný vzhled měly stánky se vším možným včetně půjčovny powerbank pro mobily. Návštěvníci si také podle Kantorové mohli pronajmout předem postavené a vybavené stany. Zkušenosti organizátorů z Beatworkx radí myslet předem na všechno včetně počasí.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Taneční autobus

Služba v táboře spolupracovala s meteorology, sledovala situaci, a když měl přijít vítr nebo bouře, aktivovala plán, který má zabránit tomu, aby vzduchem létaly různé předměty. Při vedru je naopak možné se zchladit u silného vodního rozprašovače.

Policie i samaritáni

Lístků se prodalo kolem 20 tisíc, třídenní stál 4500 korun. Nepotvrdily se tak odhady, podle nichž měl dorazit trojnásobný počet návštěvníků. Těch podle Kantorové dorazilo nejvíce po pandemii covidu, asi 25 tisíc.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Stany k pronájmu

Z velkého počtu návštěvníků měla obavy policie. Nasadila proto dopravní službu, pořádkovou a cizineckou policii, ale i kriminalisty. Její přítomnost působila preventivně, stejně tak testování na alkohol a drogy u všech přijíždějících i odjíždějících řidičů, jemuž se podrobil i zpravodaj redakce. „K odhalování těchto látek u přijíždějících i odjíždějících řidičů či řidiček mají policisté k dispozici potřebné prostředky, které pochybení odhalí přímo na místě,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Truxa.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Ošetřovna na milovickém letišti

Přímo na letišti nechyběla mobilní ošetřovna Asociace samaritánů ČR, která poskytovala první pomoc, a hasiči.

Bývalé milovické ranveje pro migy se staly útočištěm také pro festival Otvírák, cedule oznamuje, že letiště je i testovacím polygonem pro autonomní, tedy počítačem řízená auta.

Když DJ pustí Prodigy a k tomu hraje filharmonie. Jubileum oslavila Štěrkovna ve velkém stylu

Kultura

Japonské babičky tančí breakdance

Koktejl
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám