Hlavní obsah

Fanoušci nostalgicky vzpomínali během posledního koncertu Lucie s Kollerem

„Chci zas v tobě spát.“ Když zazněla pod noční oblohou notoricky známá písnička v podání skupiny Lucie, mnohým fanoušků tekly slzy. Legendární česká kapela poslední srpnovou noc vystoupila na festivalu Hrady CZ u hradu Bezděz u Doks naposledy v sestavě s Davidem Kollerem, který skupinu opouští.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Skupina Lucie vystoupila 31. srpna 2024 na svém posledním koncertě. Hudebníci v minulosti oznámili konec svého společného vystupování. Na snímku David Koller

Článek

Ač samotný koncert až takovou šťávu neměl, lidé, kteří poslouchají skupinu od jejího počátku, si vystoupení nenechali ujít. Zpívali, tančili, vzpomínali. Pod Bezděz přijely celé rodiny, i když na první podhled bylo patrné, že ti nejvěrnější fanoušci jsou především vrstevníci členů kapely. Mladší spíš dorazili podpořit své rodiče, zapařit na jiné interprety nebo si užít poslední prázdninový víkend.

FOTO: Slavná sestava kapely Lucie odehrála pod Bezdězem svůj poslední společný koncert

Kultura

„Pro mě je to takový ten nádech puberty, velký návrat do minulosti a jsem rád, že je dneska uvidím. Před patnácti lety jsem se tady na Hradech i vyfotil s Davidem Kollerem v zákulisí a měl jsem z toho velký zážitek, že se vidíme. Stál jsem půl metru od něj a měl jsem tehdy velký ostych,“ zavzpomínal před koncertem Martin Novotný z Českého ráje a doplnil: „Dneska ho tady vidím znova a říkám si, že na Hrady jezdí léta a je to skvělý. Vždycky se sem podíval, tehdy na starý Bezděz, dneska už na nový, je to velký.“

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Martin Novotný (vpravo) a Aleš Zikmnud vzpomínali na mládí s písničkami Lucie.

Přijel s manželkou, s přáteli – většina je ve věku kolem čtyřiceti až padesáti let – a s teenagery.

„Lucii znám snad od svých osmnácti. První písnička, kterou jsem si pouštěl, byla Jsem skoro panic,“ vylovil z paměti padesátník Aleš Zikmund. O tom, že na Bezdězu hraje Lucie společně s Kollerem naposledy, se dozvěděl z rádia. Mladší generaci z party kapela Lucie úplně neoslovila. „Na jejich koncert jsme nepřijeli, neposloucháme je, ani moc neznáme,“ shodli se puberťáci. Na písničkách Lucie prožili mládí spíš jejich rodiče, kteří odchod Kollera z kapely berou sportovně.

„To se prostě stane. Stanou se rozvody, stanou se sňatky a v těch kapelách to je podobný. Myslím, že spolu vydrželi hodně dlouho, od čtyřiaosmdesátého,“ dodal Novotný. Ve skutečnosti se kapela dohromady až o rok později, v roce 1985.

Alespoň jedno tričko na památku

Fanoušci se poměrně ve velkém scházeli u stánku, kde si mohli koupit merch kapely. Od odpoledne se tam postupně trousili lidé po dvojicích, s postupujícím časem a blížícím se koncertem bylo u stánku stále více těsno. Každý si chtěl odnést něco na památku.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Alespoň drobnost na památku si koupili Miroslav Marousek a Lucie Kroftová.

„Byli jsme na všech zastávkách festivalu, ale tady je jednoznačně největší zájem ze všech Hradů. Stánek máme jen dneska a lidé chodili, už když jsme začali vybalovat. Je to poslední koncert, berou úplně všechno,“ shodly se Monika s Kristýnou prodávající předměty kapely, kterých přivezly k Bezdězu v dodávce tisíce kusů.

Fanoušci chtěli hlavně trička, ale i cédéčka, která si už skoro není kde přehrávat, a mikiny. Zájemci si mohli odnést i polštářky, kelímky nebo čepice.

„Nejvíc frčí věci s retro fotkama a tam kde jsou všichni dohromady vyfocení. Z dámského oblečení, když je na něm nápis Lucie. Někdo si dokoupil ještě třeba sadu cedéček, aby měl na památku,“ popsaly prodávající.

RECENZE: Ani muk. Na posledním koncertu klasické sestavy skupiny Lucie chyběla slova

Hudba

Tričko a kelímek na památku si vybíral i Miroslav Marousek z Pelhřimova.

„Lucii máme rádi a já ji poslouchám od začátku, mám je v oblibě. Hodně dobrý byly začátky kapely, mám doma i jejich alba, i Wanastovky. Je to nostalgie,“ vylíčil. Jeho partnerka zkoušela jedno z triček a vzpomínala.

„Já jsem byla jednou na koncertě v Plzni-Lochotíně, to byl jeden z nejlepších koncertů, který jsem viděla, protože jsem stála v první řadě. Lucii si člověk rád poslechne a škoda, že je to dneska naposledy,“ popsala své dojmy Lucie Kroftová, která na festival pod Bezděz přijela z Prahy.

Poslední vystoupení skupiny Lucie v původní sestavě si nenechala ujít ani fanynka z Liberce Hana Sýkorová.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Fanynka Hanka Sýkorová dorazila hlavně na Lucii, má obavy, jak budou bez Kollera znít.

„Přijela jsem rozhodně hlavně kvůli Lucii, kterou jsem viděla už nejméně pětkrát. David Koller bude podle mě kapele hodně chybět a neumím si představit, že už tam nebude. Zároveň jsem ale ráda, že se kapela nerozpadne,“ popsala své dojmy fanynka. Jestli bude kapela znít i nadále stejně, nebo změní směr, si netroufá odhadnout.

„Podle mého jsou jeho bicí ikonický, a i jeho vokální party jsou hodně důležité, takže si Lucii bez něj popravdě úplně představit nedokážu. Ale zase dobrých zpěváků je v Čechách hodně. Já jsem ale dost konzervativní, takže mi bude vadit, že zpívá někdo jiný,“ shrnula Sýkorová.

David Koller odchází ze skupiny Lucie

Kultura

Výběr článků

Načítám