Hlavní obsah

Extrémní deště na jihu Čech. Za hodinu spadlo 105 mm srážek

Vimperk
Aktualizováno

Bouřka a silný liják zaplavily ve čtvrtek v podvečer sklepy některých domů na Prachaticku. Jihočeští hasiči odstraňují následky hlavně ve Vimperku a v jeho okolí. Během několika minut měli asi desítku výjezdů. Meteorologická stanice v Kubově Huti zaznamenala během hodiny přes sto milimetrů srážek.

Čerpání vody v DražejověVideo: PF, Novinky

Článek

„Za uplynulých 90 minut spadlo na stanici Kubova Huť na Šumavě 135 mm srážek, hodinový úhrn byl 105,6 mm. To jsou už opravdu extrémní srážky,“ uvedli meteorologové na facebooku.

„V rozpětí jen několika minut jsme právě vyslali jednotky do obcí Kůsov, Zdíkov, Vimperk, Korkusova Huť, Stachy a Horní Vltavice k čerpání vody ze sklepů a domů. V Kubově Huti likvidujeme ze silnice naplavené bahno a suť,“ sdělila Novinkám mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Na Vimpersku byly podle meteorologů odpoledne intenzivní srážky, když napršelo třicet litrů vody na metr čtvereční. V Kubově Huti to bylo přes sto litrů. Prší i v dalších částech Jihočeského kraje, například na Českobudějovicku. „Tam jsme ale zatím zasahovat nemuseli,“ doplnila Matějů.

Foto: ČHMÚ

Bouřková oblačnost nad Českem ve čtvrtek v 19:30

Před silnými bouřkami varovali meteorologové. Výstraha platí na jihu a západě Čech do dnešní 23. hodiny. Na části území Čech pak ve čtvrtek večer platí varování před vydatným deštěm, pro sever území je vydáno na pátek.

Konec týdne s deštníky, pak se vrátí třicítky

Počasí

Výběr článků

Načítám