Hlavní obsah

Exprezident Zeman slaví osmdesátiny v Hluboké nad Vltavou, prvními gratulanty byli Fico a Kaliňák

Hluboká nad Vltavou
Aktualizováno

Obědem se slovenským premiérem Robertem Ficem a ministrem obrany Robertem Kaliňákem v luxusním hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou odstartovala oslava osmdesátin bývalého prezidenta Miloše Zemana. Ten oba první gratulanty přivítal malým dárkem, svou poslední knihou s názvem Prezidentský úděl.

Miloš Zeman slaví 80. narozeniny v Hluboké nad VltavouVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

„Jakmile se posadíte, Roberti, tak mám pro vás jeden dárek. Před dvěma dny vyjely z tiskárny první výtisky mé poslední knížky, která se jmenuje Prezidentský úděl. Roberte, já už jsem ti jednou věnoval knihu o atentátu, aby sis nemyslel, že jsi na to sám, i když můj atentát byl poněkud jiný,“ řekl Zeman slovenskému premiérovi, který se v květnu stal obětí atentátu a skončil s těžkými zraněními v nemocnici. Zeman také zavzpomínal, jak jej oba Roberti už dříve navštívili na Vysočině.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Miloš Zeman slaví své 80. narozeniny v hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou.

Pořadatelé pustili novináře na oslavu jen nakrátko. Zemanovo slavení jubilea v hotelu Štekl provázejí přísná bezpečnostní opatření. Batohy novinářů prohledával speciálně vycvičený pes, místo hlídá ochranka i policie. Podle prvních informací jsou pozváni i maďarský premiér Viktor Orbán, bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, srbský prezident Aleksandar Vučič nebo polský prezident Andrzej Duda.

Z české politické scény pak by měli být mezi pozvanými Andrej Babiš, Filip Turek, Kateřina Konečná nebo Tomio Okamura. Zeman uvedl pro CNN Prima NEWS, že se jedná o přátelské setkání, které organizují jeho kamarádi. Na seznamu pozvaných je prý asi dvě stě hostů. „Necháme se překvapit, kdo dorazí,“ reagoval před polednem na otázky bývalý mluvčí Zemana Jiří Ovčáček.

Party s věhlasnými hosty bude v hotelu pokračovat až do večera, a možná i do rána. Po 18. hodině by měl Zeman přednést slavnostní přípitek.

„Pan prezident si už ladí narozeninový projev,“ uvedl Ovčáček pro Novinky.

Hlavní program bude zahájen v 17hodin, ústřední část s překvapeními se podle Ovčáčka uskuteční po 19.30.

Mamánek a samotář – neznámé mládí Miloše Zemana, exprezidenta osmdesátníka

Historie

Výběr článků

Načítám