Hlavní obsah

Experti: Návrh na legalizaci tří kytek marihuany je mimo realitu

Podle odborníků je návrh ministerstva spravedlnosti, který by měl legalizovat vypěstování tří kytek marihuany, neproveditelný v praxi. Problémem je, že zákon zároveň předpokládá, že pěstitel bude moci držet pouze 50 gramů sušiny konopí, což je mnohem méně, než běžně vyroste na jedné rostlině.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Rostlina konopí

Článek

„Způsob, jak vypěstovat tři kytky, je nemožný. Sice bude možné vypěstovat několik rostlin, ale mezi sklizní, jejím zpracováním a tím, kdy se přebytky vyhodí, to bude stále trestný čin nebo přestupek, protože bude možné nechat jen 50 gramů, což je většinou jen třetina rostliny,“ řekl Novinkám bývalý vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Dodal, že pro lidi je tato novela matoucí, protože jim tvrdí, že si mohou vypěstovat legálně tři rostliny, ale ve skutečnosti jim za to bude stále hrozit postih. „Ze symbolického pohledu je to dobré, ale v praxi to nebude fungovat,“ dodal Vobořil.

To potvrzuje i advokát Jan Poláček, který hájí řadu lidí kvůli konopným deliktům. „Stále tu bude právní nejistota, protože tři kytky určitě nemusí být padesát gramů a protože nevíme, jak k tomu přistoupí policisté, státní zástupci a soudy,“ řekl Novinkám Poláček. Dodal, že dnes platí, že kdokoli, kdo sklidí rostliny konopí a usuší je, vyrábí drogy, a tím se dopouští trestného činu. „A to zůstává,“ podotkl Poláček.

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje, aby samopěstování do tří kytek už nebylo stíhatelné jako přestupek. Podle návrhu by mohli konopí pro vlastní potřebu pěstovat lidé starší 21 let. Doma ale bude možné legálně přechovávat až 50 gramů sušiny konopí, mimo domov 25 gramů.

Vypěstovat si tři kytky konopí bude legální, navrhlo ministerstvo

Domácí

Z návrhu není nadšený ani šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych. „Nepovažuji to za úplně šťastné řešení. Osobně bych to vrátil na expertní úroveň a pokračoval bych na přípravě speciální legislativy, obdobné jakou mají v Kanadě nebo Německu,“ řekl Frydrych. Dodal, že nechápe, proč spadl pod stůl zákon o konopí, který připravoval na úřadu vlády Vobořil a který se blížil situaci v Německu.

Vobořilův návrh počítal s třemi variantami – nejširší verze chce zavést regulovaný trh, samopěstování a konopné kluby. Druhá možnost počítá s pěstováním pro vlastní potřebu a sdílením výpěstků v klubech. Poslední možností je samopěstování až tří kytek. Návrh měla projednat vláda, ale lidovci k němu mají výhrady. Vobořil proto podle svých slov uvažuje o tom, že osloví některé poslance, aby zákon předložili ve Sněmovně přímo.

Těžce sjednaný kompromis

Ministerstvo spravedlnosti samo uznává, že návrh není ideální. „Jedná se o velmi těžce sjednaný kompromis mezi orgány činnými v trestním řízení, tedy státními zástupci a policií. Nyní je návrh v legislativním procesu, během kterého může doznat změn,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

V současné době se za množství větší než malé, které spadá pod trestný čin, považuje pět rostlin konopí nebo deset gramů sušiny. Nakládání s menším množstvím je přestupkem. Nově chce ministerstvo hranici mezi přestupkem a trestným činem stanovit na pět rostlin konopí, 100 gramů sušiny, když ji má člověk u sebe doma, nebo 50 gramů, když ji má mimo své obydlí.

Omezení derivátů HHC a kratomu Senát schválil

Domácí

Výběr článků

Načítám