Hlavní obsah

Expert: Ochránci byli od Fica nekonečně daleko

Ochránci slovenského premiéra Roberta Fica při středečním atentátu vypadali, jako kdyby právě zahájili výcvik a ten se jim nepovedl. Těmito slovy popsal jejich reakci bývalý člen Útvaru rychlého nasazení Martin Svozil. Sám ve svém profesním životě chránil významné osoby a krizové situace trénoval i s vrcholnými politiky.

Střelba na premiéra Slovenska Roberta FicaVideo: AP

Článek

V čem vidíte hlavní podcenění?

Podle mě mělo být místo pokryté odstřelovači, protože ti vidí z vrchu daleko více než lidé ze země. Měl být v pohotovosti vrtulník a auto, které je ekvivalentem záchranné služby. Teprve pak nastupuje práce ochranného týmu. Z toho, co jsem viděl, premiér razantně vyrazil za diváky, ale to není důvod, abych s ním jako ochránce ztratil kontakt.

Když se mi někam rozběhla chráněná osoba, tak jsem si ji vždy držel na délku ruky. Výjimka nastala jedině tehdy, když tato osoba vyrazila za jinou velmi významnou osobou, VIP. Tehdy jsem totiž věděl, že v tu chvíli míří k ochrance toho druhého člověka, tam jsem nechal jeden dva kroky distanc.

Když přicházíte do místa, kde se natahují ruce, kontrolujete každou z nich a nemůžete přehlédnout, že ruka není prázdná. Nemělo by se stát, že padne jeden výstřel, druhý, třetí a teprve pak začíná reagovat celý tým

Takže byli ochránci od premiéra daleko?

Podle mě byli nekonečně daleko. Jak je možné, že nedokázali vytáhnout svoji zbraň? Byla tam vidět obrovská nesehranost. Když přicházíte do místa, kde se natahují ruce, kontrolujete každou z nich a nemůžete přehlédnout, že ruka není prázdná. Nemělo by se stát, že padne jeden výstřel, druhý, třetí a teprve pak začíná reagovat celý tým. Reakce byla extrémně pomalá. Vždy má být určen člověk, který je přímo osobním strážcem chráněné osoby. Zajímá mě, jestli tam vůbec premiér svého osobního strážce měl, žádný osobní strážce se mu bezprostředně nevěnoval.

Rakušan: Přijali jsme bezpečnostní opatření vůči chráněným osobám

Domácí

Měl se takový ochránce vrhnout do střelby?

Takhle jsem pracoval většinu času já. Proto jsem nosil ochranné prostředky, abych věděl, že mám šanci, když budu chránit svoji VIP. Mezi mnou a zbytkem týmu musí být stoprocentní důvěra. Protokoly jsou nastavené tak, že já se starám jen o VIP a tým okolo chrání nejen ji, ale i mě. Nemůže se stát, že vám spadne VIP na zem a osobní strážce se věnuje něčemu jinému, jako jsme to viděli.

Jak jste viděl situaci po výstřelech?

Všichni se rozeběhli na pachatele a starali se o něj. Pak tam byli lidé, kteří se dívali na premiéra, ale viděl jsem dlouhý okamžik, kdy se nikdo nevěnoval davu. Kdyby následoval ještě druhý útok, nemusel být zraněn jen premiér, mohla být zraněna i spousta ochránců.

Pochopil jsem, že nebyl připraven řidič. Nevím přesně, proč ochránci pobíhali kolem auta, co tam řešili. Vypadali, jako kdyby zrovna zahájili výcvik a trénink se jim nepovedl. Přitom vím, že slovenští kluci to umí, protože jsem s nimi cvičil a pracoval s nimi.

Foto: archiv Martina Svozila

Martin Svozil byl pracovně i v iráckém Bagdádu

Atentátník na Fica: Co vše o něm víme

Zahraniční

Čím si nesehranost vysvětlujete?

To je otázka. Bylo to proto, že byl tým sestaven narychlo, že byli ochránci příliš mladí nebo je ochrana přetížená a nemá čas na výcvik? Kdo je šéf výcviku, kdo zajišťuje, aby se na výcviku trénovaly situace, které mohou nastat? Kdo je velitel opatření, měl tam odstřelovače, měl tam záchranáře, měl v davu své lidi? To jsou otázky, které se budou propírat.

Jsou na tom čeští ochránci lépe?

Daleko lépe. Ne proto, že by se tady výrazně lépe trénovalo, kvalita lidí je srovnatelná všude na světě, ale oni mají za sebou útok airsoftovou pistolí v roce 2012 na prezidenta Václava Klause. Tehdy se začalo řešit, jak se mohlo stát, že na útočníka nereagovali a on odešel, že prezident nebyl evakuován.

Spousta věcí se tehdy začala řešit. Kolik lidí bude v akci, kolik jich bude v záloze, jak budou trénovat. Stálo to hlavu některých osob z vedení, musel se změnit přístup. To je výhoda těchto krizových situací, které nemají vážné důsledky. Jakmile se totiž dlouho nic neděje, vede to k pocitu, že se nemůže nic stát.

Proč se lidé při střelbě na Fica nerozprchli? Jednoduše byli „odpojení“

Domácí

Nebude to vést k tomu, že se i v Česku omezí setkávání politiky s veřejností?

Doufám, že ne. Nesouhlasím s tím, že setkávání politiků s lidmi je noční můra ochranné služby. Pokud by toto nezvládala, nemusela by existovat. Opatření se musí nastavit tak, aby se eliminovalo co nejvíce rizik. Na to ty prostředky mají, mohou se obléci do civilu, vzít policisty z místního oddělení, i na náměstí se mohou ptát: Můžu vás poprosit, ukážete mi, co máte v tašce?

Premiér Petr Fiala řekl, že se situace, jaká se stala v Handlové, nedá natrénovat. Souhlasíte s tím?

To bych si dovolil rozporovat. Vím minimálně o jednom premiérovi, který to s námi trénovat chtěl a vyzkoušel si to, konkrétní nebudu. Politik netrénuje každou jednotlivou situaci, ale trénuje, že poslouchá povely v krizové situaci. Kluci ho navedou do auta, on nemá žádnou práci kromě toho, aby se mu nepodlomila kolena. A i s tím umíme pracovat.

Video zachytilo moment střelby na Roberta Fica

Evropa

Výběr článků

Načítám