Hlavní obsah

Expert: Divím se, že střelec Trumpa netrefil

Za fatální selhání americké policie označil sobotní střelbu na bývalého prezidenta USA a nynějšího kandidáta na tamní hlavu státu Donalda Trumpa bezpečnostní expert a někdejší ředitel české pořádkové policie Martin Hrinko. Atentátník se podle něj neměl na střechu vzdálenou jen asi 100 metrů od Trumpova řečnického pultu vůbec dostat. Je pak prý s podivem, že střelec netrefil politika výrazněji.

Odstřelovač tajné služby zabil atentátníka poté, co vystřelil na TrumpaVideo: Reuters

Článek

Tento odborník na bezpečnost ze soukromé vysoké školy Cevro míní, že chyba nastala už na samém počátku, kdy si policie neohlídala tzv. vnější perimetr, tedy nejbližší okolí místa Trumpova mítinku v zábavním parku ve městě Butler v americkém státě Pensylvánie.

„Není prostě možné, aby v dostřelové vzdálenosti, v tomto případě nějakých 113 metrů, někdo vylezl na střechu, na vyvýšené místo, odkud měl perfektní přehled, viděl na projev exprezidenta, a ještě aby se tam dostal s dlouhou zbraní,“ kritizoval postup americké policie Hrinko.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelen

Amerika

Jestliže měl střelec útočnou pušku a zřejmě i optiku, je podle experta překvapující, že Trumpa nezasáhl víc než jen okrajově do ucha.

„On přijde s útočnou puškou, namíří si z těch 113 metrů, a pokud měl optiku na té pušce, tak můžu říct, že se divím, že ho netrefil. Těch sto metrů je úplně optimální vzdálenost pro pušku, ještě s optickými mířidly, jak někoho dostat,“ řekl v neděli Novinkám Hrinko.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelenVideo: Reuters

Tohle je dle mého názoru fatální selhání
Martin Hrinko

Zarazilo ho, že policie neměla nejbližší budovy kolem místa akce zcela pod kontrolou.

„V praxi to bývá tak, že už možná dva tři dny před takovým mítinkem, kde má být chráněná osoba, policie prozkoumá okolní terén, všechna vyvýšená a riziková místa označí a hlídá je už den před tím a nikdo tam už nevleze,“ přiblížil bývalý policista z prezidia.

„Je to šílené.“ Čeští politici odsuzují atentát na Trumpa

Domácí

Neví, čím to bylo, zda únavou systému anebo množstvím mítinků, ale policie se podle něj fakticky dívala na to, jak někdo leze na střechu a do tří minut začne střílet.

„Tohle je dle mého názoru fatální selhání, na tom vnějším perimetru, kde prostě ve sto až sto padesáti metrech musí být všechno naprosto čisté,“ má jasno Hrinko.

Měli ho stáhnout pryč

Pokud policie obdržela od svědků informaci, že někdo leze na střechu a poté na ní leží, a má dokonce i zbraň, měla prý okamžitě přijmout opatření.

„Měli okamžitě stáhnout Trumpa z toho řečnického pultu a prověřit střechu, teprve pak pokračovat dál,“ poznamenal bezpečnostní expert.

Otázka podle něj je, za jak dlouho od okamžiku, kdy někdo ze svědků upozornil místní policii na člověka s puškou na střeše, se tato informace přes dispečera dostala k ochrance a zda vůbec. Údajně lidé tamní policisty varovali zhruba tři minuty před střelbou, že je někdo na budově.

„Tři minuty jsou krátká doba a mohlo dojít k časové prodlevě, a proto ochranka Trumpa neodvedla včas,“ konstatoval Hrinko.

Slyšel jsem svištění a cítil, jak mi kulka provrtává kůži, vylíčil atentát Trump

Zahraniční

Naopak samotnou nejbližší Trumpovu ochranku pochválil za to, jak se ihned při střelbě na republikánského kandidáta několik jejích členů vrhlo, aby ho vlastními těly bránilo.

„Myslím si, že udělala tu práci tak, jak měla, a udělala ji dobře. Okamžitě ho zalehli, nezabývali se tím, že někdo střílí v bezprostřední blízkosti, takže ho mohli perfektně vykrýt a čekat na to, až přijde signál, že je už útočník zneškodněn,“ uvedl Hrinko.

Je podle něj vidět, že americká ochranka je extra třída, o čemž svědčí nejen okamžitá reakce lidí bránících samotného Trumpa, ale i přesná střelba policejních ostřelovačů, kteří v řádech sekund našli a zlikvidovali střelce.

„Je vidět, že to jsou špičkoví ostřelovači a že jako vycvičení střelci nedali tomu agresorovi v tak krátké vzdálenosti příliš šancí, aby přežil,“ podotkl Hrinko.

Na druhou stranu je chybou, že nikdo z těchto ostřelovačů a také dalších policistů nezaregistroval už před střelbou, že se atentátník dostal s dlouhou zbraní na střechu nedaleké budovy. „Je s podivem, že si ho nikdo za tři minuty nevšiml,“ zarazilo odborníka.

„Na střeše je chlap s puškou.“ Svědek tvrdí, že policii na střelce upozorňoval přes tři minuty

Amerika

Výběr článků

Načítám