Hlavní obsah

Evropský parlament zpřesňuje svou tvář. Čeká se na Patrioty a Le Penovou

Andrej Babiš a jeho Patrioti pro Evropu patří k posledním frakcím, u kterých se čeká, kdo ji z velkých evropských hráčů ještě posílí. Jasno bude pravděpodobně až v pondělí, až budou jasné výsledky francouzských parlamentních voleb.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Marine Le Penová

Článek

Splněné podmínky pro založení nové frakce již hlásí i Babišův český konkurent v boji o protestní hlasy – SPD Tomia Okamury.

„Máme osm národních delegací a 28 členů,“ řekl Novinkám a Právu europoslanec Ivan David. Podmínkou pro vznik frakce v Evropském parlamentu je získat 23 europoslanců ze sedmi států.

David a SPD byli minulé volební období v národovecké frakci Identita a demokracie (ID), spolu s německou krajně pravicovou AfD pro nové volební období vytvořili spojenectví s názvem Evropa suverénních národů.

Babiš, Orbán a Kickl zakládají vlasteneckou alianci

Zahraniční

Hotovo mají i klíčové evropské frakce jako lidovci nebo konzervativci. Druzí jmenovaní měli ustavující jednání ve středu. To dalo jasnou odpověď, jak je to s plány polské konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která lavírovala právě mezi nově vznikajícími Patrioty a svou původní frakcí Evropští konzervativci a reformisté, ve které jsou i čeští občanští demokraté.

PiS zůstává u konzervativců

„Nepředpokládám, že by se teď už něco měnilo. Spíš očekávám, že se k nám přidají ještě někteří nezařazení kolegové,“ uvedla předsedkyně europoslaneckého klubu ODS Veronika Vrecionová. PiS u konzevativců zůstává.

Nejsilnější evropští lidovci, ve kterých se potkává KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové, pak měli ustavující schůzi již krátce po volbách. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského pak nemůžou Patrioti počítat ani s dalším potenciálním spojencem, o jehož zběhnutí se spekulovalo – slovinským expremiérem Janezem Janšou. „Janša lidovce určitě opustit nechce. Je to pragmatik, ví, že vliv má ve větší frakci. A co se týče pohledu na Ukrajinu, jsou to naprosto dva odlišné světy,“ míní Zdechovský.

Janša lidovce určitě opustit nechce. Je to pragmatik, ví, že vliv má ve větší frakci. A co se týče pohledu na Ukrajinu, jsou to naprosto dva odlišné světy.
lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský

Janez Janša spolu s Petrem Fialou patřil k trojici premiérů, kteří krátce po začátku války na Ukrajině přijeli do obléhaného Kyjeva. Zakládající trojlístek Patriotů pak tvoří zejména politici, kteří pomoc Ukrajině blokují nebo kritizují. Viktor Orbán vetoval Kyjevu finanční pomoc, rakouští Svobodní (FPÖ) odmítají sankce proti Rusku.

Právě kvůli proruské politice FPÖ se v Bruselu spekuluje, že to PiS nemyslela se spoluprací s Patrioty zas tak vážně. Příští rok totiž čekají Polsko prezidentské volby a spolupráce se silně proruskými partnery by se domácím voličům špatně vysvětlovala.

Andrej Babiš a Patrioti pro Evropu, kam už patří například i Fidesz Viktora Orbána a rakouští Svobodní, jsou tak poslední frakcí, u které se čeká, kdo ji z velkých evropských hráčů ještě posílí. Jasno o členství strany Marine le Penové bude pravděpodobně v pondělí, až budou jasné výsledky francouzských parlamentních voleb.

Poslední česká neznámá: Turek a Konečná

Z českých europoslanců a europoslankyň pak neoznámili, ke komu se zařadí, Filip Turek s Nikolou Bartůšek, kteří uspěli na kandidátce Přísahy s Motoristy, a předsedkyně komunistů Kateřina Konečná s někdejším pirátským expertem na zdravotnictví Ondřejem Dostálem.

Filip Turek chtěl ke konzervativcům, ODS ale řekla, že ho tam nechce. O nové frakci snila i Kateřina Konečná. Momentálně opět jedná i se svou původní Levicí, kam patří i radikální ekologické strany.

„Frakce zatím nevznikla.“ Europoslanci za ANO neberou telefony

Domácí

Výběr článků

Načítám