Hlavní obsah

Europoslankyně Přísahy Bartůšek: V konfliktu na Ukrajině máme jasno

Proruskou nálepku pro frakci Patrioti pro Evropu nová europoslankyně Přísahy Nikola Bartůšek odmítá. Že jsou některé strany z Patriotů proti sankcím? Každá se může rozhodnout podle toho, co pokládá za vhodné, říká v rozhovoru pro Novinky. Zkritizovala, že Rusko napadlo Ukrajinu, pomáhala by jí však hlavně humanitárně.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Noví europoslanci za Přísahu a Motoristy Nikola Bartůšek a Filip Turek

Článek

Některé strany, se kterými budete sedět ve frakci Patrioti pro Evropu, se staví kladně k Rusku, které vede válku proti Ukrajině. S tím souhlasíte?

Já hlavně nesouhlasím s nálepkováním a s tím, že se frakce označuje jako proruská. Pro mě byly důležité body našeho programu, které chceme prosadit, jako jsou boj proti Green Dealu a oprava migračního paktu. V této frakci máme možnost to prosadit.

Původně jste chtěli do Evropských konzervativců a reformistů (ECR), což vám zablokovala ODS.

Netajili jsme se tím. Ale v ECR to bylo kvůli ODS a jejímu vztahu k Přísaze „no go“.

Teď budete sedět se stranami, které vedou politiku i proti českým zájmům. Například Fidesz zpochybňuje Benešovy dekrety.

Budeme jednat napříč, budeme hledat spojence i v dalších frakcích. Frakce nenařizuje, jak budeme hlasovat. Každý budeme hlasovat podle svého vědomí a svědomí.

Bžoch: Jak začne frakce Patrioti adorovat Rusko, tak v ní nebudu

Domácí

Některé strany z vaší frakce se také staví proti sankcím proti Rusku.

Strany se mohou rozhodovat podle sebe, jak uznají za vhodné. Dosud se sankce proti Rusku vždy prosadily. Stavěla jsem se od začátku ke konfliktu jasně, odsoudila jsem, že byl napaden suverénní stát. My máme jasno.

Jste na straně Ukrajiny? Je Rusko agresor?

Absolutně jsem to odsoudila; byl to vpád na suverénní stát.

Je podle vás Rusko teroristický stát?

Je to pro mě stát, který napadl další suverénní stát – Ukrajinu.

Souhlasíte s tím, aby se Ukrajině vojensky pomáhalo?

Ve všech státech zasažených válkou by se mělo humanitárně pomáhat. Jsem stoprocentně pro humanitární pomoc. Věřím, že Ukrajina potřebuje i vojenskou pomoc. Ale tlačit by se mělo na to, aby Rusko ustoupilo z Ukrajiny.

Opustilo celé její území?

To záleží na diplomatických dohodách a na Ukrajině.

Je úplně mimo. Experti ztrhali Babišův „brutální“ plán na řešení nelegální migrace

Domácí

Vystupujete jako expertka na migraci. Předseda ANO Andrej Babiš, který Patrioty spoluzakládal, by desítky tisíc kilometrů pobřeží hlídal ozbrojenci. Připadá vám to reálné?

Jedno opatření to nespasí. Přísaha dala dohromady jejich souhrn. Ochrana hranic je klíčová, musí se zesílit. Ale jen Itálie má sedm tisíc kilometrů dlouhé pobřeží, 400 ostrůvků… Ochránit to, aby tam neprošel ani jeden člověk, nelze.

Částí řešení by bylo sjednocení sociálního systému v EU, aby se nekonala turistika za sociálními dávkami. Chybí boj proti pašerákům. To je organizovaný zločin, který obchoduje s lidským neštěstím. A další věc je návratová politika, která se nám zatím nedaří. Aby nelegální migranti mohli být deportováni.

Jak chcete tohle prosadit, když jste se přidali k frakci, se kterou se ostatní v europarlamentu bavit nebudou?

Je od základu špatně říkat, že se s naší frakcí nikdo bavit nebude. Přece máme společný cíl, najít dobré řešení pro Evropu. I Alexander Vondra mi řekl, že by si se mnou nad řešením migrační a azylové politiky podal ruku. Průniky máme. Měli bychom řešit problémy, ne to, kdo je z jaké frakce.

Fiala: Patrioti pro Evropu slouží zájmům Ruska

Domácí

Výběr článků

Načítám