Hlavní obsah

Europoslanci ANO nepřišli na setkání s premiérem. Asi jim to Babiš zakázal, rýpl si Fiala

Europoslanci hnutí ANO v pátek nedorazili na setkání premiéra Petra Fialy (ODS) s českými zástupci v Evropském parlamentu. Učinili tak v reakci na Fialova slova, že jejich frakce slouží zájmům Ruska. Premiér následně uvedl, že jim účast zřejmě šéf ANO Andrej Babiš zakázal. „Je to škoda. Ale aspoň je jasně vidět, že zájmy ČR je vůbec nezajímají,“ rýpnul si Fiala.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Petr Fiala a Andrej Babiš.

Článek

„Dnešního setkání s europoslanci se zúčastnili zástupci téměř všech zvolených politických sil napříč spektrem. Europoslanci za ANO se postupně omluvili, asi jim to Andrej Babiš zakázal,“ napsal na síti X premiér Petr Fiala (ODS).

Podle mluvčího hnutí ANO Michala Kopence jejich sedmička europoslanců se ze setkání omluvila kvůli Fialovým slovům, kdy po ustavení frakce Patrioti pro Evropu, již ANO spoluzaložilo, prohlásil, že slouží zájmům Ruska.

„Nazývejme věci pravými jmény. Patrioti pro Evropu slouží zájmům Ruska. Ať už vědomě, či nevědomě. A tím ohrožují bezpečnost a svobodu Evropy,“ napsal konkrétně dříve Fiala. Proti tomu se prakticky okamžitě ohradil šéf ANO Andrej Babiš s tím, že to je nesmysl a premiér je patologický lhář.

Nenecháme se urážet, zní z ANO

Na páteční Fialův post o neúčasti zástupců ANO na setkání následně reagovala ostře europoslankyně hnutí Jaroslava Pokorná Jermanová.

„Jestli myslíte, že potom, co nás očastujete urážkami, že jsme přisluhovači Ruska, očekáváte, že dorazíme na setkání s vámi, tak jste vedle, jak ta jedle. Nenecháme se urážet! Naopak zájmy ČR jsou nám vším! I proto jsme založili frakci, která je má hájit. Zájmy ČR jsou vám ukradené, vytvořili jste si kandidátku SPOLU, která se rozprchla do protichůdných frakcí. Hlavně, že máte teplá místečka,“ uvedla na síti X Pokorná Jermanová.

Schůzky s Fialou, ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem se zúčastnili europoslanci vládních stran, ale také Kateřina Konečná (KSČM) a Ondřej Dostál zvolení za koalici Stačilo! a zástupci Motoristů a Přísahy Filip Turek a Nikola Bartůšek, kteří stejně jako zástupci ANO spadají do frakce Patriotů pro Evropu. Kromě ANO se nezúčastnil také europoslanec SPD Ivan David.

Po setkání s europoslanci Fiala novinářům sdělil, že pokládá za důležité, aby čeští zástupci v europarlamentu u některých věcí v zájmu České republiky, například jaderné energetiky, spolupracovali bez ohledu na stranické barvy.

„Je důležité, abychom v klíčových věcech dokázali na všech úrovních a platformách hájit zájmy naší země. Jestliže se shodujeme, že je pro nás důležitá jaderná energetika, pak je tuto pozici potřeba prosazovat v Evropě ve všech možných grémiích a podobách,“ míní premiér.

Okamurova SPD je v europarlamentu v nové frakci s AfD

Evropa

Výběr článků

Načítám