Článek
„Určitě se kloním k tomu, aby tam věková regulace byla. Vhodná by byla od 18 let, protože se lidský organismus a mozek vyvíjí do 21 let, v některých aspektech možná déle,“ řekla Právu a Novinkám.
Účelná jsou podle ní komplexní opatření včetně regulace reklamy. „Všichni víme, že nejde energetické nápoje úplně zakázat, ale regulace mi dává smysl,“ dodala.
Platí to i v případě cukru, o jehož zdanění ve slazených nápojích se intenzivně debatuje. „Za mě to dává smysl. Dostali jsme za úkol připravit odborné argumenty k tomu, proč je to důležité a proč je potřeba o tom diskutovat. Jakékoliv daňové opatření je ale na rozhodnutí politiků,“ řekla Macková.
Potravináři brojí proti zdanění cukru v nápojích
„Problém s cukrem mají i energetické nápoje, kde je cukr nedílnou součástí spolu s dalšími složkami,“ upozornila.
Omezení cukru funguje ve 13 státech. V Česku se o něm zatím vede ostrá debata. Podle expertů na výživu, ekonomiku a zdravotnictví by díky tomu přišlo do rozpočtu 2,7 miliardy korun a snížila se rizika vzniku cukrovky, srdečněcévních chorob nebo zubních kazů. Vliv to má i na podíl obézních, což je v Česku stále větší problém.
Potravinářská komora oponuje, že část zemí od daně upustila, protože se přímý efekt na snížení obezity neprokázal. Podle Mackové se ale opatření, která mají změnit zdraví populace, neprojeví za dva roky ani pět let.
Vidět to podle ní bylo u zákazu kouření a regulace reklamy na tabák.
„Měřitelné důkazy se ukázaly až po dvaceti letech od zavedení opatření a dnes můžeme říct, že tam opravdu efekt je a díky tomu se snížil počet onemocnění, která měla vazbu na rakovinu plic,“ doplnila.
Jídelníčky táborníků pod dohledem
Cukr, stejně jako nadměrné solení nebo přílišnou konzumaci uzenin sledují hygienici i na letních táborech. Loni s tím byl problém, letos je situace podle Mackové lepší.
S organizátory konzultovali jídelníčky ještě před zahájením tábora. „Z pravidelných kontrol nevyplývá, že by se podobné situace s uzeninami opakovaly, nevím zatím o žádných podobných zjištěních,“ řekla Novinkám.
Za sebou mají táborníci první turnusy. Nahlášeno bylo úřadům přes 2000 táborů, kterých se účastní přes 191 tisíc dětí. Z dosavadních zhruba pěti set kontrol našli hygienici problém jen v osmadvaceti případech. Většinu vyřešili na místě.
„Jednalo se většinou o doložení nějaké dokumentace nebo nedodržení postupu při přípravě stravy, pokud si tábory samy vaří,“ doplnila hlavní hygienička.
Nově hlásí letos pořadatelé tábory krajským hygienám online, což se ukázalo jako efektivní při přívalových deštích a nutných evakuacích táborníků. Informace je totiž možné snáz předat hasičům.