Hlavní obsah

Energy drinky až od 18 let, stejně jako cigarety, navrhují poslanci

Energetické a kofeinové nápoje by si neměly mít možnost koupit děti a mladiství do 18 let. Shodují se na tom poslanci napříč Poslaneckou sněmovnou, kteří připravili změnu zákona, jež by regulovala prodej těchto nápojů.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

„Norma je připravená, má několik variant včetně věkové hranice, detaily trestů a vymáhání budeme ještě řešit v rámci poslaneckých klubů,“ přiblížila ve středu na tiskové konferenci poslankyně TOP 09 Martina Ochodnická. Skupina poslanců napříč politickým spektrem se nad tématem scházela zhruba tři roky a uspořádala řadu diskusí a kulatých stolů s odborníky.

Podle poslance vládního hnutí STAN Josefa Fleka panuje shoda na tom, že dostupné by měly být energetické nápoje od 18 let. Nevyloučil ale ani možnost, že by se v rámci diskuse hranice snížila na 15 let. Prodej by zakazovala či regulovala vyhláška ministerstva zdravotnictví.

„Mnozí z nás netuší, co obsahují energetické nápoje a co to dělá s tělem. Vezmeme-li si energetický nápoj, tak vypijeme 12 až 40 kostek cukru se dvěma espressy a taurinem,“ přiblížila Ochodnická.

Energy drinky by měly být až od 18 let, míní hlavní hygienička

Domácí

Energetické nápoje nemají možný negativní dopad jen na samotné zdraví jejich konzumentů, v tomto případě cíleně dětí, ale taktéž jim narušují podle odborníků soustředění, špatně či málo spí, mohou být ve škole roztržité nebo vedou k dalším závislostem či úzkostem.

„Nevhodné jsou pro dětský organismus z celé řady důvodů. V prvé řadě jejich sladká chuť a obsah cukru vedou k návyku a v dlouhodobém horizontu k obezitě. Ta je spjatá s celou řadou neduhů, jako je cukrovka, srdeční onemocnění i několik druhů rakoviny, proto je v zájmu nás všech, aby dětí s těmito návyky bylo co nejméně,“ přiblížila rizika nutriční epidemioložka Státního zdravotního ústavu Eliška Selinger.

Zákaz prodeje energy drinků dětem platí například v sousedním Polsku, Litvě či v Lotyšsku. V Česku žádná regulace neexistuje, byť podle dřívějších vyjádření zástupců ministerstva zdravotnictví je konzumace povzbuzujících nápojů nezletilými problém, který se musí řešit.

Podle novináře Jana Tuny, který stojí za peticí usilující o zákaz prodeje těchto nápojů dětem, již podepsalo několik tisíc lidí, každý týden pije „energeťák“ 20 procent školou povinných dětí, čtyři procenta tak činí každý den.

„Tak jako jsme se shodli, že cigarety dětem do pusy nepatří, tak se máme shodnout i na tom, že jim do pusy nepatří ani energetické nápoje,“ domnívá se místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti), která očekává diskusi na plénu.

Lze předpokládat, že regulace se nebude zamlouvat výrobcům energetických nápojů a budou se tomu snažit zabránit prostřednictvím lobbingu.

K oblibě energy drinků v mladší populaci přispívá taktéž to, že tyto nápoje mnohdy propagují známé osobnosti či influenceři. Před časem například rozvířilo debatu o tom, zda jsou tyto nápoje vhodné pro děti, představení nápoje Prime od známého amerického youtubera Logana Paula. Nápoj v půllitrové lahvi obsahuje 200 miligramů kofeinu, což odpovídá zhruba třem espressům.

Anketa

Měla by se dostupnost energy drinků omezit věkem 18 let?
Ano
89,7 %
Ne
10,3 %
Celkem hlasovalo 5738 čtenářů.

Na 70 tisíc dětí rizikově pije energy drinky

Domácí

Související články

Na 70 tisíc dětí rizikově pije energy drinky

Přibývá školáků, kteří nadměrně pijí energetické nápoje. Desítky tisíc dětí si je dávají pravidelně, což působí na jejich psychiku, zdraví, ale i školní...

Výběr článků

Načítám