Hlavní obsah

Energii z výbuchu pumy v Litvínově nasměrují pyrotechnici na pozůstatky dolu

Policejní pyrotechnici plánují řízený odstřel nevybuchlé letecké pumy v chemičce u Litvínova. Nejdříve by k němu mělo dojít v pátek odpoledne. Energii řízeného odstřelu musí nasměrovat mimo areál chemičky, do míst, kde jsou takzvané výsypky po někdejší hlubinné těžbě.

Areál litvínovské chemičky před likvidací letecké pumyVideo: Michael Polák, Novinky

Článek

Běžně tu stojí stovky aut, jedno vedle druhého. Tento týden jsou ale rozlehlé parkovací plochy, ležící mezi areálem litvínovské chemičky společnosti Orlen Unipetrol a silnicí z Litvínova do Mostu, prázdné tak, že by tu možná mohla přistávat i malá letadla. Místy je tu roztroušeno jen pár aut, maximálně jich budou nižší desítky.

Ani hlavní branou dovnitř areálu pod velkým nápisem Chempark žádná auta nevjíždějí. Čas od času vejde nebo vyjede jen auto hasičů a v dálce uvnitř chemičky se mihne vůz s nápisem Ochrana areálu.

Kvůli nevybuchlé letecké pumě, na kterou narazil bagr při výkopových pracích v odlehlé části areálu, zastavila chemička už minulý týden výrobu. Její areál se teď už několik dní připravuje na řízenou likvidaci pumy.

Pyrotechnici vymysleli způsob, jak odpálit leteckou pumu v Litvínově. Nevyhnou se zřejmě škodám

Krimi

Z tisíců zaměstnanců jich do areálu nyní dochází jen zhruba stovka. „Je to jako s televizorem. Když ho vypnete ovladačem, neznamená to, že už do něj neproudí energie. To byste ho museli vytáhnout i ze zásuvky. A podobně je to s chemičkou. Výroba se zastavila, ale technologie tu dál jsou a na jejich bezpečnost v útlumu musí někdo dohlížet,“ vysvětlil Novinkám Pavel Kaidl, mluvčí společnosti Orlen Unipetrol, co má stovka zaměstnanců v areálu na starosti.

Bariéry z pytlů

Místo likvidace pumy si podle Kaidla připravuje sama policie ve spolupráci s hasiči.

Puma má být obložená až čtyřmi stovkami pytlů s pískem do výšky pěti metrů. A ještě o metr silnější by měla být šířka valu. O něco dál pyrotechnici budují nebo už vybudovali další barikádu. Pytli s pískem také pyrotechnici zajistí také zásobníky s kyselinami a dalšími nebezpečnými látkami, které jsou součástí chemičky.

V blízkosti nálezu munice stojí také komín, o kus dál jsou dvě mohutné chladicí věže.

Foto: Michael Polák, Novinky

V blízkosti nálezu pumy stojí řada objektů, například komín, o kus dál jsou i chladicí věže.

„Společně s policií jsme vytipovali infrastrukturu, kde by teoreticky mohlo dojít k poškození. Prošli jsme to, vyčistili, zkontrolovali a po likvidaci pumy uděláme to stejné a zjistíme, zda k nějakému poškození nebo narušení došlo. Ale nechci zabíhat do detailů, to je věc expertů a já do toho tolik nevidím,“ omlouvá se mluvčí chemičky.

Policejní pyrotechnici podle něj logicky rozhodli, že energii výbuchu při likvidaci pumy budou směřovat ven z areálu chemičky, do míst, kde jsou takzvané výsypky z dolů. „Zůstaly tu ještě z doby, kdy tu probíhala hlubinná těžba. Část zeminy se tehdy kvůli lepšímu přístupu pod zem odtěžila, a tak vznikly tyto výsypky,“ popsal Pavel Kaidl.

Chemička má velkou výhodu, že v jejím okolí nejsou žádné obytné domy. Nejbližší jsou asi v Horním Jiřetíně, ale ten už leží daleko za vyměřeným bezpečným perimetrem. Nejbližším místem od nevybuchlé pumy, kde se ještě do minulého týdne běžně mohla pohybovat i veřejnost, je zřejmě areál někdejšího dolu Julius, který dnes slouží jako expozice pod širým nebem a provozuje ho Podkrušnohorské technické muzeum.

Foto: Michael Polák, Novinky

Jeden z objektů u vstupu do areálu bývalého dolu Julius

„Normálně bychom tu teď provázeli návštěvníky, ale kvůli pumě je zavřeno,“ hlásí u brány areálu muž, který tu má na starosti ostrahu. Bývalý horník, jenž čtyřicet let fáral v dolech, tu teď čeká na další pokyny. „Policie chtěla, aby tu nebyl vůbec nikdo, ale někdo to tady hlídat musí,“ líčí muž, kterému v opuštěném areálu dělá společnost jenom černý kocour Čert a mourovatá kočka Julinka.

Foto: Michael Polák, Novinky

Areál bývalého dolu Julius je v těchto dnech zavřený. Zůstává tu jen ostraha a dvě kočky.

Do areálu, nebo za areál muzea už se dostat nedá. Přístupovou cestu okolo bývalého dolu tady policie zahradila betonovými zábranami. Tady začíná a končí pyrotechniky vyměřený bezpečný perimetr.

Foto: Michael Polák, Novinky

Okolo bývalého dolu už se projet autem nedá

Policejní pyrotechnici ve středu po zasedání krizového štábu, který se sešel v Mostu, oznámili, že pumu zlikvidují zřejmě v pátek odpoledne, o přesném času likvidace rozhodnou později i v závislosti na vývoji počasí.

Výroba v obou částech litvínovské chemičky, v rafinérské i petrochemické, je zastavena. „Puma se našla v rafinérské části a tam se výroba zastavovala hned na začátku. Petrochemická část ale leží mimo vymezený bezpečný perimetr a teoreticky bychom ji nemuseli vypnout. Zastavením rafinérské části ale přišla o dodávky, takže nyní nevyrábí celý areál,“ doplnil Pavel Kaidl.

Nevyzpytatelná letecká puma u chemičky v Litvínově: Přeříznout ji trhavinou, radí expert

Domácí

Výběr článků

Načítám