Hlavní obsah

Efekt nula. Repelentní náramky před komáry neochránily, některé samičky se na něj dokonce usadily

Před nálety komárů chrání repelentní spreje s vyšším podílem účinné látky. Náramky nechávají krvesavý hmyz zcela v klidu. Upozornil na to Státní zdravotní ústav, který několik repelentních náramků otestoval „na vlastní kůži“. V Česku se objevují i exotické druhy komárů, proti těm by měly silnější repelenty fungovat také.

Video: Státní zdravotní ústav

Článek

„Ukázalo se, že testované výrobky rozhodně nejsou vhodné pro to, aby se na jejich ochranu před komáry či klíšťaty spolehli například rodiče, kteří jimi vybaví děti na letní pobyty a tábory, ale ani kdokoli další,“ zdůraznila Štěpánka Čechová, mluvčí Státního zdravotního ústavu.

Na nespolehlivost náramků, které prodejci označují za repelentní, si ústavu stěžovali rodiče. Pracovníci SZÚ proto v kleci s padesátkou komářích samic testovali, zda jsou výhrady oprávněné, nebo ne.

Čtyři prověřované náramky, každý za několik stovek korun, slibovaly na obalu několikatýdenní ochranu, a to nejen proti komárům a klíšťatům, ale některé i proti blechám.

Zrádná horečka dengue. Z cest si ji přiváží stále více Čechů

Domácí

Krátký test v komáří kleci ukázal, že není naopak vůbec žádná. Náramky nijak komáry neodpuzovaly, někteří dokonce nasedávali i na samotný náramek.

Co naopak spolehlivě zafungovalo, byl repelentní sprej s 28 % účinné látky DEET. „Na ruku ošetřenou repelentem nesedal hmyz ani po pokusu opakovaném po dobu čtyř hodin,“ popsala Zdeňka Leipnerová Galková, která efekt testovala na vlastní ruce.

Hazard se zdravím

Martin Kulman, vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci, blamáž firem považuje za hazard se zdravím.

„Krevsající hmyz přenáší nejrůznější patogeny a člověk domnívající se, že ho náramek chrání, se tak nevědomky může vystavovat například riziku infekce klíšťovou encefalitidou, borreliózou, ale například i malárií či horečkou dengue v tropických oblastech,“ upozornil.

K používání repelentních sprejů vyzývá i ministerstvo zdravotnictví. Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum Novinkám nedávno řekl, že by dostupné typy měly fungovat i na komára tygrovaného a další exotické druhy, které se objevují v Česku i dalších evropských státech.

Stačit by měly spreje s DEET – účinnou látkou – nad 25 procent. Do exotičtějších zemí, hlavně Afriky, se doporučuje ochrana nad 50 procent.

Exotičtí komáři mohou přenášet řadu závažných infekcí, například horečku dengue, kterou si z cest přivezlo letos už 61 Čechů. Proti ní je možné nechat se očkovat.

„Důležitá je vedle očkování také ochrana repelentem před poštípání komáry. Problém je, že komáři, kteří přenáší dengue, štípou přes den. Ti přenášející malárii jsou aktivní v noci, kdy se mohu lépe chránit,“ doplnil infektolog Milan Trojánek z Fakultní nemocnice v Motole.

Hygienici hlásí nejvyšší stupeň ohrožení klíšťaty. Šíření boreliózy je nebývalé

Domácí

Výběr článků

Načítám