Hlavní obsah

Dvořák k eurokomisaři: Nerespektovat požadavek von der Leyenové je furiantské

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) by si přál mít více informací o průběhu vyjednávání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou ohledně českého eurokomisaře. Ta chtěla po česku dvě nominace, muže a ženu, přičemž vláda se rozhodla nominovat pouze ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN). Dvořák si není jistý, zda je chytré přání Leyenové nerespektovat.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN)

Článek

„My jako STAN jsme přišli s návrhem, který nikoho nepřekvapil. Předložili jsme dva nominanty a chtěli jsme, aby v prvním kroku rozhodla, jestli nominovat jednoho nebo dva. Vláda většinovým způsobem rozhodla, že pouze jednoho. Doufám, že tento náš furiantský postoj bude fungovat a vše se podaří,“ popsal v neděli v Partii na CNN Prima News Dvořák průběh jednání vlády, z něhož vzešlo rozhodnutí nominovat na post eurokomisaře Síkelu.

Dvořák přiznal, že o ani jako ministr pro Evropu nemá dostatek informací o tom, jakým způsobem v Bruselu o novém českém eurokomisaři vyjednával premiér Petr Fiala (ODS) a proč se kabinet rozhodl nevyhovět požadavku von der Leyenové na dvě nominace - muže a ženu. Šéfka komise to napsala v oficiálním dopise adresovaném Fialovi, jenž dorazil do Česka ve středu večer, tedy po rozhodnutí kabinetu.

Místopředseda opozičního hnutí SPD a šéf jejich poslanců Radim Fiala kontroval v diskusi poznámkou, že je s podivem, že Dvořák jako ministr pro evropské záležitosti nemá všechny informace v této věci, a označil ho za „zbytečného ministra“.

Rakušan o eurokomisaři: Přehlasovali nás, chtěli jsme dvě jména

Domácí

Dvořák si pak prý není jistý, zda zvolená strategie vlády bude účinná a paradoxně prý Česku neuškodí.

„Otázka je, jestli je chytré nereflektovat ten požadavek Ursuly von der Leyenové. Jestli ve snaze získat dobré portfolio, by nebylo taktičtější vyhovět paní předsedkyni a dát jí muže a ženu. Jestliže se rozhodneme nerespektovat její požadavek, tak se může stát, že ona řekne, vy nerespektujete můj požadavek, já nerespektuji váš,“ zamyslel se Dvořák, kterému by se například líbila agenda regionů, k nimž mají Starostové blízko.

Z toho, co mohli, tak vybrali to nejlepší
Radim Fiala (SPD) o výběru kandidáta na eurokomisaře

Premiér Petr Fiala ale neurčitě hovoří o tom, že cílem je pro Česko získat „silné ekonomické portfolio“.

Vláda na svém středečním jednání nominovala na post eurokomisaře ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN), o němž se dlouhodobě spekulovalo. Rozhodnutí bylo jednomyslné. V minulosti se skloňovala ještě jména Danuše Nerudové (STAN) a Marcela Kolaji (Piráti)

Dvořák s Radimem Fialou se v nedělní diskusi shodli, že Síkela je kvalitním kandidátem. „Vím, že pan Síkela je člověk se zkušenostmi, byť bych ho já nevolil. Myslím si, že má největší šance ze tří navržených. Nechválím to, nezvedl bych pro to ruku, ale myslím si, že z toho, co mohli, tak vybrali to nejlepší,“ ocenil výběr jinak tradičně velmi kritický opoziční politik Fiala.

ODS porušila svůj program za silné portfolio v Komisi, míní neúspěšný pirátský adept na eurokomisaře Kolaja

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám