Hlavní obsah

Dvojče exministra Svobody proti Drahošovi, egyptolog Bárta proti Hilšerovi. Do Senátu chce i komunista Filip

Mezi nejsledovanější události podzimních voleb do Senátu bude patřit pokus o politický comeback exšéfa komunistů Vojtěcha Filipa v Českých Budějovicích, ale také snaha někdejších prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše, Pavla Fischera a Marka Hilšera o setrvání v křeslech senátorů. Ze známých osobností se do politiky chtějí zapojit egyptolog Miroslav Bárta i režisér Břetislav Rychlík.

Foto: Petr Horník, Novinky

Volby do jedné třetiny Senátu proběhnou v září.

Článek

Vyzyvatel Miloše Zemana Jiří Drahoš, kterého do horní komory parlamentu vynesla zejména jeho popularita z prezidentských voleb, se opakovaně bude snažit uspět v Praze 4.

Proti němu kandiduje za hnutí ANO Josef Svoboda, dvojče jiné politické persony - lidoveckého exministra Cyrila Svobody. „Jsme na Praze 4 dobrá parta, v minulosti jsme sestavili koalici na zdejší radnici,“ řekl Novinkám Cyril Svoboda. Jeho bratr patřil k Babišovým poradcům v době, kdy byl premiérem. „Josefova kandidatura jde ale mimo mne,“ dodal.

Na Praze 2 obhajuje mandát další neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer. Na hlavu státu kandidoval hned dvakrát, poprvé byl brán jako černý kůň voleb – málo známý občanský aktivista získal 455 tisíc hlasů a přeskočil i politického matadora Mirka Topolánka. Napodruhé se naopak umístil v poli poražených, hlas mu dalo jen 143 tisíc lidí. Nyní proti němu Starostové postavili další „těžkou váhu“ – populárního egyptologa a archeologa Miroslava Bártu.

Hilšer získal fíglem ze Senátu o 5 milionů korun víc. Čerpat chce dál

Domácí

V obdobné situaci je i třetí někdejší kandidát na prezidenta Pavel Fischer. I jemu do Senátu pomohla popularita z klání proti Zemanovi, v pozemanovském souboji ale i on oslabil. Vystřídat v Senátu ho chce někdejší čelný představitel pražské ODS Boris Šťastný, který po krátké etudě s hnutím ANO zakotvil u momentálně populárních Motoristů.

Pokus o návrat expředsedy komunistů

V českobudějovickém obvodu se o politický návrat snaží někdejší předseda komunistů Vojtěch Filip. Kandidovat bude za KSČM, nikoliv za méně historicky zatíženou značku Stačilo!, která vynesla do europarlamentu jeho nástupkyni Kateřinu Konečnou. „Myslím svou kandidaturu vážně, chci uspět,“ řekl Novinkám.

O post senátora se jihočeské metropoli v dresu Starostů chce ucházet i tamní někdejší primátor Juraj Thoma, který byl odejit před lety z ODS a následně zde občanské demokraty opakovaně porážel. „Jeho“ hnutí Občané pro Budějovice je nadále stálicí místní komunální politiky, byť již není českobudějovickou jedničkou.

Svou liberální i konzervativní tvář pak nastavují v letošních senátních volbách lidovci. V centru Brna usiluje o hlasy voličů poslankyně Marie Jílková, která patří v rámci KDU-ČSL k liberálům. Potýkat se zde ale bude se silným protihráčem. ODS, TOP09, Zelení a Piráti ve stejném obvodu postavili jako kandidáta známého režiséra a dokumentaristu Břetislava Rychlíka.

Pověřené obecní úřady v současnosti kontrolují registrace kandidátů a postupně nabývá i seznam volebních účtů, které je třeba kvůli kampani pro volby do horní komory Parlamentu zveřejnit. Voliči se k urnám vydají v prvním kole 20. a 21. září, o týden později pak v případném kole druhém. Obmění se třetina Senátu, z 81 jich lidé zvolí 27 na šest let.

Senátor za ODS už léta ignoruje majetkové přiznání. Vždy zaplatí pokutu a jede dál

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám