Hlavní obsah

Dva nové ministry má Pavel jmenovat v úterý

Jméno nového ministra pro místní rozvoj bude jasné ve čtvrtek večer, v úterý by ho měl jmenovat prezident republiky, oznámil ve středu premiér Petr Fiala (ODS). Do té doby bude řídit resort ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dostal na starost také digitalizaci. V úterý by měl být jmenován také místopředseda STAN Lukáš Vlček jako nový šéf resortu průmyslu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček by se měl stát ministrem průmyslu

Článek

Jméno budoucího ministra pro místní rozvoj vybere ze svých řad hnutí STAN. Spekuluje se o náměstkovi ministerstva Radimovi Sršňovi, dosavadním olomouckém hejtmanovi Josefu Suchánkovi nebo karlovarském hejtmanovi Petru Kulhánkovi.

Fiala se s kandidátem na MMR i s Vlčkem, který aspiruje na funkci ministra průmyslu, sejde v pátek. „A na základě těchto setkání předpokládám, že odešlu návrh na jmenování dvou členů vlády panu prezidentovi,“ řekl Fiala.

„Pan prezident se s nimi setká v pondělí a v úterý v 9 hodin ráno by došlo ke jmenování nových členů vlády. Já bych je dovedl do úřadu. Příští úterý bude celá věc vyřešená,“ plánuje premiér.

Komunistický prokurátor Stříž se měl po volbách pakovat. Podrželi ho ale Piráti

Domácí

Nový ministr pro místní rozvoj bude muset převzít zpátky od ministra dopravy Martina Kupky (ODS) digitalizaci stavebního řízení, oznámil dále Fiala. Jeho dalšími úkoly bude pomoc obcím, které byly zasaženy povodněmi, a výstavba dostupného obecního bydlení.

Změny ve vládě podle něj nakonec budou ku prospěchu. „Jsem přesvědčen, že změny, které jsem musel udělat, povedou k větší akceschopnosti, efektivitě a větší srozumitelnosti,“ dodal.

Jurečka převezme digitalizaci

Od října řídí MMR ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka. „A dnes vláda rozhodla, že pan vicepremiér Marian Jurečka bude mít také na starosti digitalizaci, což je krok, který je také nezbytné učinit. Jak už jsem také řekl, nebudeme obsazovat pozici vicepremiéra pro digitalizaci,“ dodal Fiala.

Obsazovat se nebude také křeslo po pirátském ministrovi pro legislativu Michalu Šalomounovi.

Ministr zahraničí Jan Lipavský, který z Pirátské strany vystoupil, ve vládě zůstal jako nestraník.

Piráti odešli z vlády poté, co Fiala minulý týden navrhl odvolat z pozice ministra pro místní rozvoj jejich dosluhujícího předsedu Ivana Bartoše. Premiérovi se nelíbil stav digitalizace stavebního řízení, na který si stěžovaly úřady v celé republice. Bartoš měl původně chyby v systému napravit do konce srpna.

Pozice ministra průmyslu se zase uvolnila kvůli nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro mezinárodní partnerství.

Lipavský odchází od Pirátů

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám