Hlavní obsah

Dunění a chvění. Na Sokolovsku se třásla země

Kraslice

Lidé nedaleko Kraslic na Sokolovsku pocítili minulý týden v noci na středu zemětřesení. Oblast postihly stovky otřesů, z nichž nejsilnější měly magnitudo 2,5 a 2,6, sdělil Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Obyvatelé otřesy popisovali jako dunění a chvění.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Geofyzici minulý týden zaznamenali na Sokolovsku zemětřesení.

Článek

Země se podle Klicpery začala otřásat v noci na středu, a to kolem jedné hodiny. „Konkrétně šlo o místo mezi Bublavou a Kraslicemi. Naposledy na tomto místě byly otřesy v dubnu,“ nastínil Klicpera.

Tehdy se jednalo o magnitudo 2,7, tentokrát bylo jenom nepatrně nižší. Nejsilněji se země třásla ve 3:41 a dále ve 3:54. Hloubka ohnisek byla zhruba 9,5 kilometru. „Z našeho pohledu šlo o běžné zemětřesení, které trvalo jenom do pátku,“ doplnil geofyzik.

Otřesy obyvatelé během zmíněné noci pocítili. Nejčastěji popisovali dunění a chvění. „Lidé už nám automaticky vyplňují dotazníky, které máme na webu i facebookovém profilu, za což jsme rádi,“ ocenil Klicpera.

Podle něj je teď v lokalitě už zase klid. Připomněl, že se tady vyskytují zemětřesné roje. „Trvá několik dní nebo až měsíců, kdy pozorujeme tisíce slabších otřesů,“ uvedl odborník. Naposledy je evidovali od března do konce května. „Tentokrát bych to ani jako roj nenazval. Když už, tak mikroroj,“ porovnal.

Před časem u nedaleké přehrady Horka geofyzici dokončili takzvanou referenční stanici, která jim pomůže získávat přesnější data než dosud. Vodní nádrž totiž spadá do epicentrální oblasti Nového Kostela. Zemětřesení jsou tady nejčastěji v celé zemi, potvrdil Klicpera.

V oblasti nejčastějších zemětřesení v Česku vzniká nová monitorovací stanice

Domácí

Výběr článků

Načítám