Hlavní obsah

Důchodový systém je nespravedlivý, míní Češi, na reformě se ale neshodnou

Stávající průběžný důchodový systém je podle Čechů nespravedlivý a průměrná penze nestačí důchodcům na pokrytí základních potřeb. Lidé rovněž většinově souhlasí s potřebou reformy a tvrdí, že by měla motivovat budoucí důchodce, aby si na penzi částečně šetřili sami. Plyne to z šetření agentury STEM.

Foto: Novinky

Je podle vás současný důchodový systém spravedlivý?

Článek

O nespravedlnosti důchodového systému jsou dlouhodobě přesvědčeny zhruba tři pětiny lidí. Letos tento názor zastávalo 60, loni 57 procent dotázaných.

Dvě třetiny lidí (64 procent) tvrdí, že stávající průměrný důchod, který v lednu dosahoval částky 20 693 korun, nestačí k pokrytí základních potřeb. Respondenti přitom nebyli s částkou seznámeni a vycházeli ze své představy o výši průměrného důchodu.

Tři čtvrtiny lidí (74 procent) Čechů má za to, že důchodový systém ve své současné podobě neumožňuje prožít důstojné stáří. Zároveň platí, že většina lidí (aktuálně 67 procent) považuje nynější stav za neudržitelný a souhlasí s nezbytností důchodové reformy. Jejich počet nicméně meziročně o pět procentních bodů poklesl.

Průměrný důchod od ledna vzroste o 356 korun

Ekonomika

Nejvíce po potřebě reforem volají mladí lidé do 29 let a ti, kteří označují ekonomickou situaci své domácnosti za dobrou. Naopak nejmenší podporu mají reformy u lidí s nižším vzděláním a u těch, kteří mají horší hodnocení vlastní sociální situace.

Debaty o důchodové reformě zaznamenalo 81 procent lidí, podle 61 procent se však nedaří záměr vládních reforem penzí popsat.

Jediným z návrhů na úpravu systému, který získal většinovou podporu, je zvýšení motivace lidí k tomu, aby si na stáří spořili sami (61 procent). Pro 46 procent lidí by si umělo představit zvýšení odvodů. Podle 29 procent respondentů by mohlo být pro penzijní systém řešení zvýšení daní a pouze 21 procent by v reformě zohlednilo zvyšování věku odchodu do důchodu. To, že by mohlo dojít ke snižování vyplácených důchodů, by v rámci reforem akceptovalo 19 procent Čechů.

Anketa

Podle jakých principů reformovat důchodový systém?
Motivovat lidi, aby si na důchod částečně šetřili sami.
51,2 %
Zvýšit platby za sociální pojištění.
24,9 %
Zvýšit daně.
2,4 %
Zvýšit věk odchodu do důchodu.
2,5 %
Snížit důchody.
3,9 %
Kombinací těchto možností.
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2968 čtenářů.

Lidem byla kladena i hypotetická otázka, zda by preferovali ponechat výši důchodů částečně navázanou na výši předchozích příjmů, případně zda by si přáli zavedení průměrného důchodu, který by byl pro všechny důchodce v zásadě stejný.

Ponechání zásluhovosti preferovalo 61 procent lidí, zatímco pro rovnostářské důchody se vyslovilo 31 procent dotázaných.

Průzkum proběhl od 9. do 18. května a zapojilo se do něj 1053 respondentů.

Jaký je nejvyšší důchod v Česku? Dvanáctkrát převyšuje ten průměrný

Ekonomika

Výběr článků

Načítám