Hlavní obsah

Držely se jen větví. Video ukazuje dramatickou záchranu tří dětí v Broumově

Broumov
Aktualizováno

I když situace v Královéhradeckém kraji nedosahuje dramat z moravských regionů, museli hasiči během neděle několikrát zachraňovat lidi z tekoucí divoké vody nebo ze zaplavených objektů. Na vlásku visel i život tří dětí, které odolávaly proudu Stěnavy, zaklesnuté do větví stromu.

Záchrana tří dětí na BroumovskuVideo: HZS Královéhradeckého kraje

Článek

„V Broumově, části Velká Ves, jsme zachraňovali tři nezletilé osoby, které se dostaly do rozvodněného toku Stěnavy a držely se pouze větví stromu. Jeden z hasičů, uvázaný na laně a jištěný dalšími kolegy ze břehu, postupně pomohl všem na souš, kde se o ně postarala posádka zdravotnické záchranné služby,“ uvedli hasiči na síti X. Později zveřejnili video z dramatické záchrany nezletilých.

Byly to tři děti, dva chlapci a jedna dívka, v přibližném věku od deseti do patnácti let, zůstaly v proudu vody, držely se jen větví stromu, který tam náhodou stál.

Foto: Novinky

Záchrana dětí v Broumově

„Předpokládáme, že děti chtěly přejít v místě, kde se jim zdálo méně vody. Ale proud je strhl. Původně byly čtyři. Tři to strhlo, jeden klučina zvládl přeběhnout a zabouchat na nedaleký dům a zaktivovat pomoc,“ uvedl mluvčí hasičů Zbyněk Voříšek a vysvětlil, jak dramatická záchrana probíhala.

„Bylo to takzvaně na upoutaného zachránce, což znamená jeden hasič ve vestě v suchém obleku jištěný dalšími hasiči tam došel nebo doplaval a děti po jednom obejmul a na laně v proudu je další hasiči vytáhli. A takhle se to realizovalo třikrát,“ dodal Voříšek.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Záchrana osob v Teplicích nad Metují – místní části Javor

V Havlovicích na Trutnovsku zase hasiči zachraňovali cyklistu, který projížděl po zaplavené cyklostezce a strhl ho proud. I on byl následně předán do péče záchranářů.

Dvě osoby pak museli hasiči zachránit pomocí člunu také v Teplicích nad Metují v místní části Javor.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Záchrana v Teplicích nad Metují, v části Javor

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám