Hlavní obsah

Drželi jsme ho dlouho, ale není schopen vnímat realitu, řekl Fiala o Bartošovi

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS), který prezidentovi navrhl odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) z funkce, očekává, že bude mít do pondělí jasno, zda Piráti opustí vládu. Budou o tom o víkendu hlasovat, Bartoš ale už nyní Fialovi řekl, že odejdou. Fiala uvedl, že zpráva o stavu digitalizace stavebního řízení, kterou vypracovali experti, byla zdrcující. Bartoš však odmítl tento stav vnímat. Ministerstvo pro místní rozvoj po Bartošovi má dočasně převzít ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Petr Horník, Novinky

Schůze vlády. Na snímku premiér Petr Fiala

Článek

„Dnes se Ivan Bartoš zúčastnil jednání vlády, já jsem se ho zeptal na situaci, která z vyjádření Pirátů nebyla úplně jasná. Není jasná ani v tom smyslu, že probíhá pirátské fórum, které by mělo skončit v pondělí, hlasuje se tak o odchodu z vlády. Dnes mi řekl, že Piráti odejdou z vlády, to je informace, se kterou teď pracuji a podle které budu postupovat dál. Budou následovat koaliční jednání a další kroky, ale ty jsou závislé na tom, kdy Piráti ten krok udělají. Nikdo je z vlády nevyhazuje. Ministři, kteří zůstali ve vládě, protože jsem s nimi spokojen, zatím nepodali rezignaci,“ přiblížil aktuální stav ve středu Fiala.

Jde o ministra zahraničí Jana Lipavského a ministra pro legislativu Michala Šalomouna.

„Chci, aby vše skončilo do pondělí a od pondělí bylo jasno. Myslím si, že odchod Pirátů z vlády by měl být zamyšlením pro celou vládní koalici, jak pracovat efektivněji,“ dodal premiér.

O odchodu z vlády budou Piráti hlasovat od pátku do pondělí na svém fóru, výsledek by měl být znám v pondělí večer.

Vláda možná pirátská křesla obsazovat nebude, Lipavského chce nechat

Domácí

Fiala zároveň řekl, že se s Bartošem sešel v úterý hned dvakrát.

„Musím s určitým podivením číst a poslouchat některé komentáře o tom, že jsem s ním mluvil pouze po telefonu,“ řekl Fiala. Podle něj v úterý ráno minimálně hodinu hovořili o problémové digitalizaci stavebního řízení (DSŘ), za kterou Bartoš jako ministr odpovídal. „Mluvil jsem s ním o své nespokojenosti s DSŘ a chtěl jsem po něm některé kroky, jak to spravit. To, jak to poté interpretoval v médiích, mě utvrdilo v tom, že není úplně schopen vnímat realitu,“ zopakoval s tím, že tehdy se rozhodl, že jej odvolá.

Opakovaně nám říkal: ‚Všechno je v pořádku, běží to, zvládnu to.‘ Systém nefungoval ani v září a těch stížností je čím dál víc.
Petr Fiala o Ivanu Bartošovi

Vláda ho prý držela dlouho, nekritizovala ho, další ministři se mu snažili pomoci. K ničemu to ale nevedlo. „Opakovaně jsme se ho ptali na vládě, nabízeli jsme pomoc. Drželi jsme ho i na veřejnosti, žádná kritika, která by dehonestovala jeho práci, nebyla. Opakovaně nám říkal: ‚Všechno je v pořádku, běží to, zvládnu to.‘ Systém nefungoval ani v září a těch stížností je čím dál víc,“ dodal Fiala s tím, že Bartoš měl čas na opravy do konce září, a proto si ho v úterý pozval na Úřad vlády.

S Bartošem se pak prý setkal osobně i odpoledne, tedy poté, co na tiskové konferenci oznámil, že navrhne Bartošovo odvolání k 30. září.

Současně s návrhem na odvolání Fiala navrhl prezidentu republiku Petru Pavlovi pověřit řízením ministerstva pro místní rozvoj Mariana Jurečku, vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí. „Věřím, že toto jeho pověření bude krátkodobé, protože očekávám, že se nám podaří velmi rychle dostat vládu do podoby, kdy budou všichni ministři nikoliv provizorně, ale plně ve svých funkcích,“ dodal.

Agendu digitalizace od středy převzal tým na ministerstvu dopravy pod vedením ministra dopravy Martina Kupky (ODS).

„Digitalizace je klíčový projekt pro modernizace ČR. Lidé nás zvolil s tím, že dokážeme výrazně vylepšit fungování státu, a my musíme tento náš slib naplnit a očekávání lidí uskutečnit. Digitalizace stavebního řízení bohužel nefungovala, nedaří se ji dostat do slibované podoby a začínáme se blížit do fáze, kdy by mohly hrozit ekonomické škody, kdybychom postupovali tak jako doposud,“ řekl Fiala.

Analýza, která zlomila Bartošovi vaz: Není plán, nejsou definovány potřeby, navrhuje se přechodné období bez digitálu

Domácí

Výběr článků

Načítám