Hlavní obsah

Višňová dostala druhý zásah

Višňová/Hejnice

Dramaticky se zhoršuje situace v Libereckém kraji, zejména ve Frýdlantském výběžku. Řeka Smědá stále stoupá, obec Višňová je opět odříznutá od okolí. Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje tam trvale umístila jednu ze svých posádek, aby v případě nutnosti lidé nezůstali bez pomoci.

V Hejnicích vyhlásili všeobecnou výstrahuVideo: Jaroslav Demčák, Novinky

Článek

Řeka Smědá se vylila z koryta už v sobotu ráno a odřízla příhraniční Višňovou poprvé. Situace se přes noc uklidnila a ráno to vypadalo, že má obec to nejhorší za sebou. Voda však po poledni znovu zaplavila všechny přístupové silnice a Višňová je opět odříznutá od zbytku Liberecka.

Už v sobotu uprostřed řeky navíc praskl pod náporem proudu strom, který hrozil zřícením. Pokud by spadl do řeky, ucpal by odtok řeky pod mostem a voda by se rozlila mezi domy. Jaká je situace se stromem nyní, není v tuto chvíli jasné.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

V neděli ráno to vypadalo, že má obec nejhorší za sebou. Voda však po poledni znovu zaplavila všechny přístupové silnice a Višňová je opět odříznutá od zbytku Liberecka.

Hejnice se chystají na evakuaci

Stále se zhoršuje situace i kolem Smědé v Hejnicích, kde vyzývají obyvatele v okolí řeky, aby se přichystali na případnou evakuaci.

Evakuačními místy jsou zdejší kino a mateřská škola za městským úřadem. Město vyhlásilo všeobecnou výstrahu. Zaplavena byla místní komunikace u Helany v Bílém potoce, nejezdí kvůli tomu ani autobusové spojení, ani náhradní autobusová doprava na trase Frýdlant - Smědava.

Foto: Jaroslav Demčák

V Hejnicích vyhlásili všeobecnou výstrahu. Smědá se vylévá z koryta.

V Raspenavě, která leží mezi Hejnicemi a Frýdlantem, se začala vylévat řeka Smědá z koryta u základní školy na hlavní silnici. Ve Frýdlantě rovněž dramaticky stoupá v centru města hladina vodního toku.

Odříznutou Višňovou ohrožuje prasklý strom. Kdyby spadnul, stane se z něj špunt

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám