Hlavní obsah

Draží se zlato Marie Terezie i 2000 let staré keltské mince. Mohou vynést až 75 milionů

Praha

Sběratelé a investoři mohou od pátku do konce října vydražit unikátní medaile, staré mince i vzácné bankovky. Nového majitele už našla například pamětní medaile Marie Terezie či šestidukát Vladislava II. Jagellonského. Prohlédnout si je můžete zblízka v reportáži Novinek. V nabídce je víc než 1 900 předmětů, jejich hodnota se může podle aukční síně vyšplhat až na 75 milionů korun.

Draží se zlato Marie Terezie i 2000 let staré keltské minceVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

„Mezi nejdražší položku aukce bude patřit bezpochyby zlatá medaile z roku 1741 o váze 15 dukátů ke korunovaci Marie Terezie. Její vyvolávací cena je 1,5 milionu korun a odhaduje se, že může překročit 2 miliony korun,“ avizoval jeden z vrcholů aktuální podzimní dražby numismatik z aukčního domu Macho & Chlapovič Jan Jelínek.

Finální částku nakonec ještě trochu podcenil, medaile se vydražila v pátek za zhruba 2 876 000 korun včetně aukční přirážky. Předmět dal do dražby český sběratel a aukční dům předpokládá, že v tuzemských rukou také zůstane. Celosvětově jde o jediný exemplář, který se na trhu objevil.

Korunovační medaile i korunovační žetony, které byly také v nabídce, byly vytvořeny u příležitosti korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Bratislavě. Uskutečnila se 25. června 1741. Objednávka na ně přistála na stole tehdejšího hlavního vídeňského rytce pouhé dva a půl měsíce před samotným aktem.

Foto: Mchaela Bartošová

Zlatá medaile Marie Terezie z roku 1741

Do dražby jdou tuzexový bon z roku 1958 i chybně vytištěné bankovky

Ekonomika

Přes tři miliony za raritu

Dalším předmětem, který mohli sběratelé v říjnové aukci získat, byl vzácný šestidukát 1506 Vladislava II. Jagellonského. Jedná se o tzv. guldiner, což byl předchůdce tolarů, a považuje se za hybridní ražbu mezi mincí a medailí, protože ještě neměly stanovenou standardizovanou hmotnost.

„Na konci 15. století byla v Evropě objevena ložiska drahých kovů a začaly se díky tomu razit velké stříbrné a zlaté mince, což skoro po celé 15. století nebylo. Patřila mezi ně i tato medaile, je to reprezentativní dar, tou mincí se pravděpodobně nikdy neplatilo, protože to byl velmi vzácný předmět,“ představuje ho numismatik Tomáš Smělý.

„Z hlediska výtvarného je medaile velice krásně vyvedená, je to předmět ve stylu pozdní gotiky, ten dražený kus je nejkrásnější známý zachovaný, je to velká rarita,“ vyzdvihuje jeho unikátnost. Za tuto položku dal nakonec nový majitel přes 3 330 000 korun včetně aukční přirážky.

Foto: Mchaela Bartošová

Šestidukát Vladislava II. Jagellonského

O Kelty je čím dál větší zájem

Dražit se bude také řada mincí z keltského období. „Jsou to nejstarší mince, které byly raženy ve střední Evropě, na našem území,“ přibližuje Smělý.

„Ty nejstarší jsou zhruba z poloviny 3. století, to je doba, kdy Keltové přišli do kontaktu s antickým Řeckem, sloužili v řeckých armádách jako žoldnéři, a když se vraceli zpět do střední Evropy, tak postupně přinášeli novinky ze Středomoří, a tak přinesli i mince,“ vypráví odborník.

V poslední době podle něj roste zájem o jejích sbírání jak u nás, tak ve světě. „Je okolo toho velká historie, vychází k tomu literatura, která dřív nebyla, příběhy sběratele táhnou a jsou tak pro ně zajímavé i ty mince,“ vysvětluje numismatik. Očekává, že ty nejdražší z nich se vydraží za ceny přes jeden milion korun.

Celkem je od tohoto pátku do příštího čtvrtka nabízeno více než 1 900 mincí, medailí i bankovek. Aukční síň odhaduje, že jejich hodnota by se celkově mohla přiblížit až k 75 milionům korun.

Foto: Novinky

Keltská mince v aukci

Foto: Mchaela Bartošová

Bankovky, jejichž autorem je světoznámý malíř a grafik Alfons Mucha.

Anketa

Investujete do mincí, bankovek a medailí?
Ano
45,6 %
Ne
43,5 %
Ještě ne, ale chci s tím začít
10,9 %
Celkem hlasovalo 285 čtenářů.

Do dražby jde vrcholné dílo Antonína Slavíčka. Může atakovat aukční rekord

Kultura
Související témata:
Marie Terezie

Výběr článků

Načítám