Hlavní obsah

Dosluhující hejtman Špoták chce, aby Piráti ve vládě zůstali. Sám se nabízí na Bartošovo místo

První emoce z návrhu na odvolání Ivana Bartoše z pozice ministra pro místní rozvoj mezi Piráty opadají. Teď se objevují i názory, aby se strana ještě pokusila s partnery ve vládě domluvit na dalším pokračování. Téma zvedl dosluhující plzeňský hejtman Rudolf Špoták, který byl spolu s dvěma kolegy v republice jediný, kdo získal mandát v krajských volbách. O pozici ministra pro místní rozvoj by měl zájem sám.

Foto: Ivan Blažek , Novinky

Piráti se probojovali do zastupitelstva jen v Plzeňském kraji, ale i tady utrpěli výrazné ztráty

Článek

„Jsem přesvědčený o tom, že ve vládě bychom měli zůstat až do konce volebního období, protože je tam spousta projektů, které je potřeba dotáhnout do finálního konce,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas. Novinkám svůj postoj potvrdil.

Dodal, že pozici ministra pro místní rozvoj by jako politik se zkušeností hejtmanské pozice mohl vykonávat sám. „Mám zkušenosti z regionální politiky. Zkušenosti z pozice hejtmana by pro ministra pro místní rozvoj byly z hlediska kompetencí ideální. K regionům máte nejblíž,“ řekl Novinkám.

Nejsme strana, ale sekta. Bartoš by měl najít odvahu vyházet komanče, říká řadový člen Pirátů

PoliTalk

Rozumí prý i ministrovi zahraničí Janu Lipavskému, který z pracovní cesty v USA vzkázal, že pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, tak sice podá demisi, ale zároveň ze strany vystoupí. „Cítím z jeho slov, že má pan Lipavský stejný názor, že bychom měli ve vládě zůstat, “ poznamenal Špoták.

Rozhodnout má strana, ne Bartoš

Končícího předsedu Pirátů Bartoše naopak zkritizoval za to, že už oznámil Fialovi, že Piráti z vlády odcházejí, ačkoliv samotné hlasování členské základny ještě ani nezačalo. Proběhne až od pátku do pondělí, zúčastnit se může 1160 členů. Na webu Pirátů zatím proběhla jen jakási anketa, v níž se většina hlasujících vyslovila pro odchod.

„Nelíbí se mi, že pan předseda Bartoš nerespektuje rozhodnutí pirátského fóra. Byl bych k těmto otázkám zdrženlivý do té doby, než se oficiálně rozhodne. I když samotná anketa před spuštěním hovoří jasně,“ řekl Novinkám Špoták.

Nejprve vybízel k odchodu STAN, pak otočil

I on byl však jednáním premiéra, který Bartoše navrhl odvolat v úterý nečekaně krátce po společné schůzce, značně rozladěn. K odchodu z vlády na sociálních sítích Špoták vybízel i Starosty. „Do parlamentních voleb v roce 2021 jsme jako Česká pirátská strana vstupovali společně se Starosty a nezávislými. Společně jsme vstoupili do vlády. A pokud bude potřeba, předpokládám, že také společně odejdeme. Když už se Petr Fiala chová jako diktátor, doufám, že si je toho vědom,“ napsal na Facebook.

Teď však říká, že by byla škoda nechat ve vládě rozdělanou práci. O dalším setrvání Pirátů by se mohlo jednat. Bartoš by nakonec podle něj mohl zůstat i na postu ministra pro místní rozvoj, když problematickou digitalizaci stavebního řízení, tedy důvod jeho odvolání, převzal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„Myslím, že z opozice vedle Andreje Babiše a Tomia Okamury se nám priority budou prosazovat hůř,“ poznamenal Špoták.

Dosluhující hejtman není se svým názorem ve straně sám. „V koaliční smlouvě jsme se zavázali v podobných případech vyvolat smírčí jednání,“ nechal se slyšet na fóru Pirát z Vysočiny Martin Kaman.

Zváží i kandidaturu na předsedu

Špoták přemýšlí i o tom, že bude v listopadu kandidovat na předsedu strany. Z funkcí v čele strany o víkendu odstoupil Bartoš spolu se zbytkem vedení kvůli debaklu v krajských volbách. „Uvidíme, jakou budu mít podporu. Ale zatím je to čerstvé, ještě na to je čas,“ řekl Novinkám.

Spekulovalo se také o kandidatuře pirátské expertky na návykové látky Janky Michailidu. Ta to však pro Novinky odmítla s tím, že by nebyla schopná nyní rozhádanou stranu stmelit.

Michailidu navíc někteří členové chtějí odstranit z pozice i v republikovém výboru. Na fóru k těm všem problémům, kterým Piráti aktuálně čelí, začali řešit podnět na její odvolání. Ve čtvrtek se však zatím většina hlasujících vyslovila proti.

Michailidu patří k levicové straně Pirátů, kterou v neděli ministr zahraničí Jan Lipavský zkritizoval. „Piráti se musí zbavit komoušů a ultralevičáků. A vypnout fórum. Není možné, aby členská základna progresivní a liberální strany nebyla schopna přistoupit na jakékoli reformy,“ vzkázal z USA.

Z širšího vedení strany Piráti Michailidu už jednou vyloučili, a to loni v červnu. Pro její odvolání se vyslovilo 53 procent hlasujících. Michailidu se předtím přihlásila ke komunistickému smýšlení. Její mediální vystupování zkritizoval i předseda Ivan Bartoš.

Piráti vyloučili „komunistku“ Michailidu z vedení strany

Domácí

Související články

Rozjíždí se hra o Lipavského

I když Piráti půjdou z vlády a ministr zahraničí Jan Lipavský podá demisi, mohl by i dál zůstat na svém postu. Premiér Petr Fiala (ODS) zmínil, že je s jeho...

Výběr článků

Načítám