Hlavní obsah

Dosažení ochranného limitu na částečně hrazené léky se zohlední hned v lékárně, podpořili poslanci

Doplatky v lékárně za částečně hrazené léky už lidé nebudou platit v plné výši, pokud dosáhnou zákonem daného ochranného limitu. Při jeho překročení budou upozorněni lékárníkem a nic doplácet nebudou, popřípadě jen nižší částku. Podle státu tak lidé nebudou přicházet o tisíce korun, které se jim zdravotní pojišťovny snaží neúspěšně vrátit.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Roční limit pro započitatelné doplatky je u mladších 18 let a důchodců nad 65 let 1000 korun, v případě invalidních důchodců a seniorů nad 70 let činí 500 korun. Pro ostatní osoby v produktivním věku je hranice 5000 korun.

„Nově by započitatelné doplatky měly být evidovány online v systému eRecept. Částka, o kterou překročí pojištěnec svůj limit pro tyto doplatky, by byla zohledněna rovnou v rámci výdeje v lékárně,“ řekl při středečním schvalování ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Poslanec a předkladatel pozměňovacího návrhu, který změnu u doplatků umožní, Petr Fifka (ODS) už dříve řekl, že u lidí, kteří limitu dosáhnou, nebude v lékárně započitatelný doplatek požadován.

Ovšem ani ten nemusí vždy pokrývat celkovou částku, kterou má pacient v lékárně za lék nebo potravinu doplatit. Může se tak stát, že lidé přece jen něco málo doplácet budou.

Nedaří se vracet desítky milionů

Každoročně se zdravotním pojišťovnám nedaří lidem vrátit desítky milionů korun z přeplatků. Zejména starší lidé neuvedou bankovní účet, pojišťovny tak zasílají peníze poštovní poukázkou nebo složenkou. Tu si ale desítky tisíc z nich nevyzvednou včas, anebo vůbec a o peníze přijdou. Jen loni to bylo u Všeobecné zdravotní pojišťovny 45 milionů u desítek tisíc lidí.

Novela teď míří do Senátu, žádné komplikace s jejím schválením se ale neočekávají. „Je třeba, aby všechny úřady, včetně ministerstva, na to byly připravené. Tam vidím to hlavní úskalí,“ dodal stínový ministr zdravotnictví za ANO Kamal Farhan s tím, že změnu jako takovou podporují.

Nedoručených přeplatků za léky přibývá. Senioři přicházejí i o tisíce

Finance

Výběr článků

Načítám