Hlavní obsah

Lanovka na Petřín předčasně ukončila provoz, rozjede se po rekonstrukci

DPP ukončil provoz lanovky na Petřín. Důvodem jsou deště, jež poničily trať, největším problémem bylo nefunkční odvodnění a podemletí tratě, která je nesjízdná. Oprava by stála téměř 15 milionů korun. Dopravní podnik proto raději počká na plánovanou rekonstrukci, která bude zahájena v březnu příštího roku.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Lanovka na Petřín

Článek

„Extrémní množství srážek, které na mnoha místech České republiky způsobilo rozsáhlé povodně, poškodilo trať lanové dráhy Petřín natolik, že bez nákladné opravy ji Dopravní podnik hl. m. Prahy nemůže dál bezpečně provozovat,“ píše na svém webu dopravní podnik.

Člen představenstva a technický ředitel Jan Šurovský uvedl, že nefungující odvodnění na „neustále se pohybujícím kopci“ Petřína zasadilo lanovce poslední ránu. „Trať je na mnoha místech tak poškozena a podemleta, že například přestalo fungovat uchycení řady pražců. Trať se bohužel stala naprosto nesjízdnou. Kromě toho se na ni z podmáčené půdy zřítil strom, který ji ještě více poškodil. V místě navíc hrozí pád dalších dřevin,“ popsal Šurovský.

S ohledem na blížící se kompletní rekonstrukci a výměnu vozů, která bude probíhat od března roku 2025, se vedení podniku rozhodlo, že do ukončení rekonstrukce provoz lanovky ukončí. Náklady na opravu by totiž činily kolem 12 až 15 milionů korun.

Dopravní podnik připravil s nejnavštěvovanější lanovkou symbolické rozloučení. „Na všechny říjnové soboty jsme nachystali pro zájemce komentované prohlídky, na neděle a státní svátek 28. října pak dny otevřených dveří v horní stanici lanovky,“ uvedl v prohlášení dopravní podnik.

Jak dlouho bude plánovaná rekonstrukce trvat, není jasné, dopravní podnik žádné datum ukončení neuvedl.

Kabinu lanovky na Ještěd navrhne autorka chystaných vozů pro pražský Petřín

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám