Hlavní obsah

Dopad nedostatku pediatrů: K dospělým praktikům přechází 14letí stále častěji

Nedostatek dětských lékařů nutí rodiče náctiletých, aby své potomky přehlašovali k praktickým lékařům pro dospělé. Nemohou jinak. Pediatr odešel do penze a a náhradu nesehnali. V kartotékách dospělých praktiků se tak objevují stále častěji čtrnáctiletí a patnáctiletí školáci.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Nejvíce dětí ve věku 14 až 15 let hlásí všeobecní praktičtí lékaři pro dospělé v Praze, středních Čechách, jižní Moravě a na Vysočině.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„K praktickým lékařům přichází více dětí ve věku 14 let z kapacitních důvodů péče u praktických lékařů pro děti a dorost,“ řekl Novinkám a Právu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Mladší pacienty přijímat nemohou. Stejně tak dětští praktici se mohou o své pacienty starat až do dovršení 19 let.

„Jistá flexibilita tady vždy byla. Tím jak ubývá pediatrů, se teď děti ale snaží více přecházet,“ poznamenal předseda sdružení.

Potvrzují to i některé zdravotní pojišťovny. „Praxe, kdy všeobecný praktický lékař přebírá do péče pacienty od 14 let, je v posledních letech stále častější,“ uvedla za Všeobecnou zdravotní pojišťovnu mluvčí Viktorie Plívová.

Najít pediatra je pro řadu rodičů jeden z nejpalčivějších problémů dneška

Dítě a rodina

Mezi roky 2022 a 2023 se počet mladistvých ve věku 14 až 15 let v ordinacích dospělých praktických lékařů zdvojnásobil na 3100 pacientů.

Brzké opuštění dětského lékaře má svá úskalí. Mladší děti čelí ve větší míře úzkostem, sebepoškozování a duševním obtížím. „V tom je pediatr určitě lépe proškolený než praktik pro dospělé, protože to běžně neřešíme,“ podotkl Šonka s tím, že i oni umí pomoci.

Největší nápor v Praze

K největším přesunům došlo u mladých náctiletých v Praze. Zatímco v roce 2022 bylo u dospělého praktika hlášeno v metropoli 226 dětí ve věku 14 až 15 let, loni už to bylo přes 1100. Stovky přeregistrovaných hlásí také Středočeský kraj, desítky další regiony.

Často rodiče nemají jinou možnost, než oslovit lékaře pro dospělé. Jejich pediatr šel do penze a v okolí není nikdo, kdo by dítě vzal do péče, nemají volné místo.

„I v Praze zanikají ordinace dětských praktických lékařů a je tam velká koncentrace všeobecných praktických lékařů, k nimž mohou přejít,“ nastínila předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Několik čtrnáctiletých má v kartotéce i Michal Bábíček, všeobecný praktický lékař z Chomutova. Rušení ordinací bez náhrady vidí jako jeden z problémů. Došlo k tomu i u nich ve městě.

„Pacienty si ale zvládli ještě rozebrat ostatní pediatři. Pokud se nic nezmění a nebude se dětské lékařství lépe personálně saturovat, bude ta situace horší,“ upozornil.

Nedostatek pediatrů chce stát řešit pomocí lékařů z nemocnic

Zdraví

Polovina z přibližně 2000 dětských praktických lékařů je v důchodovém věku a nástupců nepřibývá tak rychle, což zmiňuje také VZP.

Plno i u dospělého praktika

Krizi ale čelí i lékaři pro dospělé. V některých regionech mají rovněž plno a problém je tak zcela opačný. Pediatři chtějí přijímat novorozence, ale musí napínat své kapacity, aby mohli držet i plnoleté.

„My máme problém spíš tím, aby se nám 19letí zaregistrovali k všeobecnému praktickému lékaři, kterých je u nás také nedostatek,“ přiblížila Hülleová, která má ordinaci na Zlínsku.

Nasvědčují tomu i data, která redakci poskytl Ústav zdravotních informací a statistiky. Zatímco meziročně u dospělých praktiků přibylo 14letých, počet 19 letých klesl. Vliv má na to ale více faktorů.

Ministerstvo zdravotnictví nabízí mladým lékařům příspěvky na rezidenční místa, upravuje systém vzdělávání pediatrů a přislíbilo podpořit vznik sdílených ordinací.

Na 600 tisíc lidí nemá praktika. Pomoci mají sdílené ordinace

Domácí

Výběr článků

Načítám