Hlavní obsah

Domy zatopené i tam, kde to nikdo nečekal. Apokalypsa, říká starosta Opavy-Vávrovic po částečném opadnutí vody

Vypadá to jako apokalypsa, která bude mít dalekosáhlé důsledky. Taková jsou slova starosty opavské městské části Vávrovice Miroslava Kořistky i jeho sousedů. Vytopeny jsou zde desítky domů. Zatím mají lidé plno práce s úklidem, ale až budou mít čas přemýšlet, zanechá to v nich dlouhodobé trauma.

Následky povodní v Opavě-VávrovicíchVideo: Aleš Honus, Novinky

Článek

„Co vám budu povídat. Je to hodně špatné. Doufali jsme, že něco takového jako v roce 1997 už se nestane, ale teď byly zaplaveny i domy, kde to lidé vůbec nečekali. A jestli máte v obýváku půl metru, nebo vodu až po strop, to už je úplně jedno,“ řekl starosta. Vytopeno je několik desítek domů. „Naštěstí jsme to všichni přežili, nikdo nebyl zraněný. To je asi jediná dobrá zpráva,“ dodal.

V pondělí odpoledne byly celé Vávrovice na nohou. Tedy alespoň ta část, kde se již mohli lidé dostat do svých domů po opadnutí vody. V několika domech jsou stále až dva metry vody. Sousední osada Držkovice, která je součástí Vávrovic a kde je jen několik domů, je stále pod vodou celá a čeká se, až voda opadne.

Lidé z Vávrovic popisují průběh povodně jako velmi rychlý. Přestože zde už v roce 1997 byly vytopeny desítky domů, následky nynější pohromy jsou nesrovnatelně větší. „Odhaduji, že na některých místech byla voda o metr a půl výš než tehdy. Zatopeny byly domy, kde to nikdo nečekal,“ řekl Tomáš Plaga, který s rodinou a sousedy začal hned po opadnutí vody uklízet.

Sbírky na pomoc při povodních

Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

„Nejdříve to v sobotu vypadalo, že to bude v pohodě, ale pak to stouplo během dvou až tří hodin a zaplavilo to půl vesnice. Ti, kteří bydlí u vody, se evakuovali, a ti, kteří zůstali, jen bezmocně koukali. Prostě se snažíte zachránit, co se dá, stavět hráze, ale když je hodně vody, jsou vám pytle s pískem k ničemu,“ řekl Tomáš Plaga.

Jeho soused Jiří Orlík řekl, že v roce 1997 se mu voda zastavila těsně před prahem, teď měl v domě půl metru vody. „Nečekali jsme to. Ještě v sobotu jsem k nám stěhoval sestru z Kateřinek, které byly také zaplaveny. A v neděli v noci už jsem ji s dalšími členy rodiny odvážel pryč. Pak jsem se vrátil a jen bezmocně sledoval, jak voda stoupá. Předtím jsem udělal řadu opatření, pračku jsem postavil na vanu, ledničku zvedl na špalky, matrace a polštáře dal na skříně. Něco jsem tak zachránil, ale veškerý nábytek ve všech místnostech je na vyhození,“ řekl Orlík.

Lucie Volná, která má dům o kus dál a provozuje v něm masérské služby, je na tom ještě hůř. Vodu měla až do stropu, v pondělí odpoledne po poklesu se konečně dostala do domu, kde je stále půl metru vody. „Mám tady provozovnu, spousta věcí je úplně zničená, stejně jako zařízení domu. Ty nejdražší věci jsem stihla odvézt, ale škody budou vysoké,“ posteskla si.

Smutné příběhy lidí, kteří nemají kam jít, popsal evakuační centrum šéf Červeného kříže v Opavě

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám