Hlavní obsah

Doma měli víc než metr vody. Škody po bleskové povodni na Plzeňsku jdou do milionů

Štěnovice

Desítky dobrovolníků stále odklízejí následky bleskové povodně, která minulou neděli zasáhla Štěnovice na jižním Plzeňsku. Mezi pomocníky jsou mimo jiné odsouzení z borské věznice. Příští týden vypíše obec veřejnou sbírku, škody totiž půjdou do milionů korun.

Následky bleskových povodní ve Štěnovicích na jižním Plzeňsku. Video: Klára Mrázová, Novinky

Článek

„Živel poničil třicet domů,“ sdělil Novinkám tamější místostarosta Martin Nový (Srdcem pro Štěnovice). Někteří obyvatelé v ulici V Potocích, kudy teče Losinský potok, měli uvnitř více než metr vody.

Jedním z nich byl i Zdeněk Soukup, jehož 82letého imobilního dědečka zachránili dobrovolní hasiči před utonutím. Seniora si k sobě dočasně vzali rodinní známí. „Už se cítí lépe. Z šoku, který prožil, se vzpamatovává,“ řekl v pátek Novinkám Soukup.

Přízemí společného domu je kompletně zničené. „Celý spodek už jsme vyklidili a věci vyházeli. Dva dny naplno jedou vysoušeče. Zdi budeme muset seškrabat a znovu vymalovat. A taky vyřešit elektriku,“ vyjmenoval.

Dědečkovi sahala voda po krk. Kdyby ho z domu nevytáhli hasiči, utonul by

Domácí

Rád by tři hasiče, kteří zachránili jeho dědečka, navrhl na Cenu Michala Velíška. „Vždyť riskovali vlastní životy. Nedívali se doleva, doprava a v poslední chvíli ho z vody, která už mu sahala po krk, vytáhli,“ připomněl Soukup.

Místostarosta ocenil nejenom hasiče, kteří se od neděle nezastavili, ale i solidaritu místních. Zapojily se desítky dobrovolníků. Ve čtvrtek a pátek dorazili také odsouzení z borské věznice. „A odvedli velký kus práce,“ ocenil Nový.

Vděčný je za kohokoliv, kdo se zapojil. „Je to jako puzzle. Každý kousek je důležitý a tvoří výsledný obrázek,“ řekl.

Odklizené jsou veškeré zničené věci i nánosy bahna. Nahrubo opravená je také místní silnice, kterou velká voda zničila. „Ještě ovšem nemám hotovo. Poškozené zůstaly některé můstky, už zmíněná komunikace. Baráky nejsou vysušené. Na řadu tedy přijde sanace, dezinfekce, až potom vybavení a další,“ vyjmenoval Nový.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Pryč muselo všechno mokré a poškozené. Lidé věci vyhazovali do přistavených kontejnerů.

V pondělí se mimořádně sejdou štěnovičtí zastupitelé, aby domluvili podmínky na veřejnou sbírku určenou pro tamější obyvatele. „Škody na soukromém majetku půjdou určitě do milionů,“ podotkl.

Obdobně to bude na obecním majetku. Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) uvedl, že zatím na nápravu škod, rekonstrukci mostků či vozovek vyčlenili čtyři miliony. Sumu ale v případě potřeby mohou navýšit.

Vedení Štěnovic nechce, aby se podobná situace opakovala. „Proto jednáme také s povodím, které spravuje Losinský potok. Je potřeba, aby se vyjádřil odborník. Pak společně domluvíme nějaké řešení. Mluvit chceme také se zemědělci, kteří v okolí hospodaří,“ nastínil Nový.

Auto uplavalo, bahno mají všude. Na Plzeňsku se vzpamatovávají z bleskové povodně

Domácí

Muže na Plzeňsku, kterého uvěznila rozvodněná řeka, zachraňoval vrtulníkVideo: Jan Polívka, Novinky

Výběr článků

Načítám