Hlavní obsah

Dokončené úseky D6: Obce jásají nad klidem, restaurace přicházejí o zákazníky

Střední Čechy

Před týdnem byl zprovozněn zatím poslední úsek karlovarské dálnice D6 u Krupé na Rakovnicku. Cesta mezi Prahou a Karlovými Vary se tak znovu o něco urychlila. Od Prahy už se jede souvisle přes čtyřicet kilometrů po dálnici, pak už se zase jízda zbrzdí a čeká se na další části. Dostavba dálnic má i odvrácenou stranu mince.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Dokončený úsek dálnice D6 u Krupé na Rakovnicku na konci prázdnin vyzkoušeli cyklisté, teď už patří autům.

Článek

Dálnice odvedla dopravu z dříve rušných silnic, které procházely přímo centry malých obcí. Z nich teď auta téměř zmizela. „Co se týká dopravy, je to o sto procent lepší, co se týká provozu restaurace, je to o sto procent horší,“ shrnul stručně a jasně dopad číšník v restauraci Na Šustně u Krupé Jan Ulč. Ještě před týdnem musela všechna auta projet kolem zdejší hospody. Teď ji míjejí po dálnici vedoucí na dohled odtud.

Dálnici a restauraci dělí dvě stě metrů, dokonce je přímo pod ní sjezd, ale ten řidiči většinou projedou. „Třeba se to časem naučí zase k nám sjíždět, ale teď je to úplně jednoznačné. Asi to ještě není v navigacích, nemáme u dálnice ceduli, tak to řidiči minou a už se nevracejí. Zákazníků rozhodně ubylo, za chvíli nebude na plínky a doma bude vix,“ pousmál se trochu trpce Jan Ulč.

Ubylo nehod

I přesto je zastáncem dálnice. „Tady ten úsek staré silnice byl strašlivý. Denně tu byly bouračky, někdy i tři nebo čtyři za den, pamatuju si tady i několik smrtelných nehod. Navíc tu byly pořád kolony, z vedlejší se nedalo na hlavní skoro vůbec dostat, takže dálnice rozhodně pomohla. Je jedině dobře, že už se po ní dá jezdit,“ hodnotil přínos Ulč.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Dokončení dálnice a odklon dopravy mimo obce má kladný dopad na bezpečnost, ale pro restaurace je to nepříznivé.

Už trochu delší zkušenost s přesunem provozu z obce na dálnici mají nedaleké Krušovice a Řevničov. Krušovice byly tak trochu na hraně. Kousek za obcí končil úsek zprovozněný už před čtyřmi lety. „Na trase od Prahy k nám moc hospod není, lidé jsou navyklí sem jezdit, tak klidně sjeli z konce dálnice a ten kousek se k nám vraceli, takže žádný pokles nebyl znát. Teď je nový navazující úsek v provozu jen týden, možná pár lidí ubylo, ale těžko říct, uvidí se časem,“ hodnotila Marika Kopřivová z krušovické restaurace.

Místní lidé ale dokončení dálnice a odklon dopravy jednoznačně oceňují. „V obci je menší provoz a je to lepší. Přes obědy jsme tady měli dřív mnohem větší frmol, teď je to klidnější, ale lidi jsou pořád,“ mínila Kateřina Křížanovská ze zdejšího obchodu a jídelny.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Restaurace v Krušovicích zatím dopady očekává. Úbytek hostů je jen nepatrný.

Také starostka Krušovic Markéta Fröhlichová ocenila klid v obci. „Rozhodně se tady ulevilo, hned u silnice máme školu a školku, tak tady nemají děti hluk z dopravy. Nemusí cestou na zastávku autobusu přebíhat dřív hodně rušnou silnici, teď už tady tolik aut nejede, hlavně ubyla nákladní auta. Je to jednoznačně bezpečnější,“ řekla Právu starostka Fröhlichová.

Zvykali si na klid

Podobné je to v nedalekém Řevničově. Tam odklon dopravy z místní silnice na dálnici dopadl hlavně na benzinovou stanici. „Já jsem tu krátce, ale kolegyně, která tu je přes dvacet let, říkala, že to byl po dokončení dálnice pořádný sešup,“ potvrzovala obsluha místní pumpy Lucie.

Migranti z kamionu na D8 volali o pomoc. Policie zveřejnila záběry ze zásahu

Krimi

Na dříve frekventované křižovatce stojí restaurace, obchod s potravinami i drogerie. „Na můj obchod to moc vliv nemělo, místní sem docela chodí, ale restauraci majitel zavřel krátce po zprovoznění dálnice. Už tam má jen ubytování, hospoda skončila,“ říkala prodavačka z drogerie, jejíž jméno redakce zná, ale žena jej nechtěla zveřejnit. „Ale určitě je tady klid. Týden po zprovoznění dálnice jsme si na něj museli zvykat, bylo to najednou divné, že tu nic nejede a je ticho. Byl to tady náklaďák za náklaďákem. Přitom je tu škola a školka, takže teď je to určitě i pro děti lepší,“ dodávala prodavačka z drogerie.

Foto: ŘSD

Schéma znázorňující postupné dokončování dálnice mezi Prahou a Karlovými Vary

Přicházejí developeři

Její slova potvrdil i starosta Řevničova Dominik Petráček. „Dálnice má rozhodně pozitivní dopad. Přínos je jasný, zklidnění dopravy, menší hluk a větší bezpečnost při přecházení. Navíc pro lidi jezdící do Prahy je to výborné, protože jsou za dvacet minut odtud na Zličíně,“ konstatoval starosta Petráček. „Je pravda, že od doby zprovoznění skončila i lékárna, ale tam se jednalo o odchod lékárnice do důchodu. I uzavření restaurace asi není možné úplně jednoznačně spojit s dálnicí, důvodů mohlo být víc. Na druhou stranu vnímám zvýšený zájem developerů a investorů o výstavbu,“ poukázal Petráček.

Developeři by tu chtěli jak rodinné domy, tak třeba logistické provozy, aby využili blízkost dálnice. „Zvažujeme možnosti dalšího rozvoje, ale dopravní zátěž musí být vyvedena mimo obec. Současně jsme na hraně s kapacitou vodovodu a s kanalizací, takže i to musíme zohlednit,“ dodával starosta Petráček.

Stavba dvou úseků Pražského okruhu mezi D8 a D6 má svolení MŽP

Ekonomika
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám