Hlavní obsah

Dokážeme porazit užitečné idioty Putina, vymezilo se Spolu vůči ANO a zahájilo horkou fázi eurokampaně

„Brusel potřebuje více zdravého rozumu a méně ideologie,“ prohlásil šéf ODS a premiér Petr Fiala v pondělí při vstupu koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) do tzv. horké fáze kampaně do evropských voleb. Symbolicky tak strany společně s desítkami příznivců učinily ve Fantově sále pražského hlavního nádraží, a to přímo pod nápisem „Pravda vítězí“. Lídr kandidátky Alexandr Vondra (ODS) se v projevu mimo jiné vymezil vůči přímo konkurujícímu hnutí ANO, jehož zástupce označil za Putinovy „užitečné idioty“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Vondra.

Článek

„Koalice Spolu je jediným demokratickým uskupením, které má reálnou šanci porazit v eurovolbách hnutí ANO, a zabránit tak zhoubnému vlivu populistů na budoucnost Evropy. Brusel potřebuje více zdravého rozumu, méně ideologie. A o tom tyto volby budou. Jedině spolu máme šanci vyhrát,“ prohlásil na úvod šéf ODS a premiér Petr Fiala.

Varoval před zkratovitým úsudkem. „Nevěřte těm, kteří zaměňují boj za lepší Evropu s bojem proti EU a Bruselu. Buď chcete EU zlepšit a zkultivovat, nebo ji chcete poškodit a zničit,“ dodal s tím, že před Unií stojí řada výzev. Nejen bezprostřední dopady války na Ukrajině, ale také vzrůstající vliv Ruska a Číny ve světě, energetická soběstačnost či nelegální migrace z Asie a Afriky.

„Z migrace se stala zákeřná geopolitická hra a Evropa musí umět tento problém zvládat. Musíme jít nad rámec Migračního paktu, cílem je společná, silná ochrana hranic a hlavně řešení problémů migrace tam, kde začíná, tedy mimo Evropu. Řešit ji až v Evropě, to už je pozdě,“ míní Fiala.

Babiš rozjel ve Zlíně kampaň ANO před eurovolbami, lídrem je Klára Dostálová

Eurovolby

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase připomněla heslo Evropské unie „Jednota v rozmanitosti“. „Hraje se o hodně, teď hrajeme o to, jestli budeme žít v bezpečné zemi, protože jen tak budeme moci prosperovat. Jedině soudržná společnost je také odolná společnost proti všem těm, kteří si naši bezpečnost a prosperitu nepřejí,“ řekla Pekarová Adamová.

Koalice si potrpí na symboliku. Kandidátní listinu představili zástupci Spolu začátkem dubna v Činoherním klubu v centru Prahy, kde bylo v roce 1989 založeno Občanské fórum. Pro vstup do finální fáze kampaně do evropských voleb si pak strany zvolily historický Fantův sál na pražském hlavním nádraží, přičemž pódium postavili přesně pod malbu československého státního znaku se dvěma zlatými českými lvy a nápisem „Pravda vítězí“. Na úvod zahrála hymna.

„Stojíme na místě, kudy procházely dějiny posledního století. Na místě, kde jsme mohli vidět, jak to vypadá, když nefunguje svoboda jednotlivce, demokracie, spolupráce mezi státy, ale když vítězí egoismus, totalitní režimy, pošlapávání principů demokracie. Naší povinností je, aby ta výhybka pro Českou republiku byla správným směrem k udržení hodnot, silnější České republiky. Jedině koalice Spolu dokáže vyhrát, porazit Andreje Babiše a hnutí ANO, populisty a strach,“ připomněl symboliku místa předseda lidovců Marian Jurečka s tím, že kandidáti Spolu vědí, co je potřeba v EU opravit, a hned po volbách budou schopni na tom začít pracovat.

Ve světle tragických událostí na Slovensku z minulého týdne, kdy se stal terčem střelby tamní premiér Robert Fico, byla na akci navýšena bezpečností opatření. Bezprostřední okolí Fantova sálu hlídali kromě množství policistů z Ochranné služby také pracovníci bezpečnostní agentury. Akreditovat a registrovat se na akci museli nejen novináři, ale také jednotliví příznivci stran, kteří chtěli být fyzicky u vstupu Spolu do finální fáze kampaně. Kdo se ale dostal dovnitř, měl nerušený přístup do bezprostřední blízkosti přítomných politiků.

Vondra o ANO: Užiteční idioti Putina

„Superlídrem“ kandidátky koalice Spolu je europoslanec Alexandr Vondra, za ním je europoslankyně Veronika Vrecionová (oba ODS). Za nimi jsou v pořadí europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), páté místo obsadil odborník na evropskou legislativu Ondřej Krutílek, nominovaný ODS. V první desítce kandidátní listiny jsou pak také poslanec TOP 09 Ondřej Kolář, první náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL), ředitel kabinetu ministra financí Filip Benda za ODS, lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová a desáté místo patří nominantovi TOP 09 Lukáši Řádkovi, který působí jako náměstek primátorky Hradce Králové.

„Nemusíme mít na všechno stejné názory, ale za nejpodstatnější považuji to, že celá kandidátka má naši republiku v srdci, věříme ve svobodu, demokracii, kapitalismus a věříme, že Česká republika má být jasně ukotvena na Západě. Spolu je na dostřel hnutí ANO. Hokejovou hantýrkou - hrajeme v útočném pásmu, tlačíme, gólman soupeře leží na zádech. Stačí jen doklepnout puk do branky. Dotlačíme ho tam a hnutí ANO v závěrečné power-play porazíme. Volte ty, kteří dokáží porazit užitečné idioty Vladimíra Putina,“ neodpustil si rýpnutí do ANO Vondra, a připomněl tak nepřímo antikampaň koalice, která Babišovi a kandidátům ANO nakreslila ruské vlajky na tváře a parodovala jejich předvolební heslo.

Letošní volby do Evropského parlamentu se budou konat v rozmezí od 6. do 9. června s ohledem na rozdílné volební dny v jednotlivých členských státech EU. Celkem se volí 720 křesel, na Česko připadá 21 z nich.

Rusko pro tebe všecko. Spolu rozjelo antikampaň proti hnutí ANO

Volby

Související články

Výběr článků

Načítám