Hlavní obsah

Dobrovolníci u Odry nasadili životy, aby zachránili zatopená zvířata. Majitel se na ně vykašlal

Polanka nad Odrou

Zlost cloumá desítkami lidí nejen z Polanky nad Odrou nad počínáním chovatele koní a jiných domácích zvířat Antonína Prokopa. Ten nechal zvířata uvázaná nebo v klecích napospas jejich osudu, a to přesto, že jej radnice vyzvala, aby je včas odvedl do bezpečí.

V neděli zachraňovali dobrovolníci v Polance nad Odrou zatopené koně, hledali je s pomocí dronu. V pondělí, když voda opadla, bylo vidět, že před vodou neutekl kozel, který byl patrně přivázaný. Video: FB, Pavel Karban, Novinky

Článek

V neděli tak nasadili dobrovolníci vlastní život, aby ze zaplavených luk vyvedli krávy, ovce a koně. Ne všechna zvířata se jim však podařilo zachránit. .

Prokop chová zvířata ve volné přírodě, tzv. alternativní formou na lukách podél železniční trati v Polance nad Odrou. Valná většina z nich je na řetězech či jinak uvázaná, aby se nerozutekly po krajině. Pastviny jsou v zátopové oblasti, a tak při povodních často končí pod vodou. Nejinak tomu bylo i nyní. V době, kdy voda kulminovala, byl na lukách více než metr vody.

„Byla jsem tam, pomáhal, kdo mohl a chtěl,“ potvrdila jedna z dobrovolnic, která nechce zveřejnit své jméno. Uvedla, že se lidé semkli a vytvořili záchranné týmy. „Sehnali jsme čluny, dronem se to všechno mapovalo a taky se přes něj naváděli ti, kteří vyrazili zachraňovat. Koníčky totiž nebylo vidět,“ popsala s tím, že nešlo ale jen o koně, ale i krávy s telátkem, které byly uvázané, nebo kozy v klecích. „Byla to krizová situace. Úřady nic nedělaly, tak se spustila taková akce,“ vysvětlila žena.

Jednou z dobrovolnic, která se pro zvířata do vody vydala, byla Jana Tirolová z Ostravy. „Bylo tam šest koňů. Dva jsem vytahovala po krk ve vodě. Kobyly se třepaly, bylo to hrozné,“ poukázala a doplnila, že nejprve zachraňovali ovce a kozy, které byly přivázané v nějaké budově. „Byly ve špíně, tahaly za sebou nějaké harampádí.“

Koně, kteří byli na zatopené pastvině, prý nikdo nechtěl řešit. „Hasiči řekli, že tam už nepůjdou, a starosta, že není čas, že má práce dost, že musí evakuovat lidi,“ popsala Tirolová. Přiznala, že vydat se pro zatopené koně bylo riskantní. „Nemohli jsme je tam ale nechat,“ zmínila a dodala, že se podařilo zachránit pět z šesti zvířat.

„Zůstala tam kobyla s hříbátkem, pro ně jsme už nemohli. Neměli jsme sílu, byla tma, neviděli jsme na ně,“ zdůvodnila žena, která prozradila, že během záchranné mise měla vodu po prsa a pohyb znesnadňoval silný proud. „Bylo to hrozné, nešlo to ani projít. Ale podařilo se,“ uvedla Tirolová.

Rozvodněnou Odru splouvali paddleboardisté, ven z vody je hnala policie

Domácí

Zatímco jedna skupina zachraňovala koně, další sháněla krávy s telátkem. „Slyšel jsem plakat letošní tele. Mělo vodu po krk,“ sdělil Jarda Havlík, jenž pomohl vyvést z vody tři krávy. „Co vím, tak tam byla i káčata, kuřata v klecích, kozel. Ten je už asi utopený, byl taky přivázaný,“ vyjmenoval. Jeho obava se potvrdila. Podle Tirolové byli na někde louce i poníci.

Přivázaný kozel? To někdo narafičil

Aktivisty a milovníky zvířat nenaštvalo jen Prokopovo chování, ale i fakt, že když koně vyvedli z vody ven, přijel a odvezl si je pryč.

Chovatel však popírá, že by jeho zvířata trpěla nebo že je zachraňoval někdo jiný než on a jeho známí. „Mám všechno pod kontrolou, nic tam není, koně jsme odvezli,“ řekl a dodal, že nic z toho, co dobrovolníci říkají, není pravda.

Na dotaz Novinek, proč byl ještě v pondělí dopoledne na louce u trati mrtvý kozel, odpověděl, že kafilerie nestíhá, ale že ho nechá určitě odvézt. „Přivázaný nebyl. Že má šňůru kolem krku? To musel někdo narafičit,“ tvrdil.

Litovel: Povodeň přišla před půlnocí, bylo to rychlé. Ještě jsme se nedostali domů

Domácí

Sbírky na pomoc při povodních

Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám