Hlavní obsah

Ve zchátralém domě Rusa v Boršově žije 40 lidí, místní si stěžují

Boršov nad Vltavou

Přesně 41 lidí si přihlásilo pobyt v domě Pod Skálou 154 v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. V obci, kde žije přes dva tisíce lidí, a v oblasti patřící mezi nejvyhledávanější lokality na bydlení to způsobilo pořádné pozdvižení, starosta Jan Zeman (Pro Boršov) mluví o obchodu s chudobou.

V domě u mostu v Boršově je přihlášeno k pobytu 41 RomůVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Podle starosty dělali obyvatelé domů nepořádek. Majitel domu původem z Ruska jeho tvrzení odmítá a domluvil se s obcí na společném postupu.

„Tady dochází k tomu, že vybydlený dům je koupený podnikatelem, který tam nastěhuje Romy. Těm úřad práce následně proplácí dávky a těmi se platí nájem,“ je přesvědčen starosta. Podle něj neumí tito obyvatelé třídit odpad, mají málo popelnic, neplatí běžný poplatek. „Samozřejmě hluk, ale jsou spojeni i s užíváním omamných látek,“ je přesvědčený Zeman.

Dům je v podstatě vybydlený. „Je tam velké množství lidí, nedostatek hygienických zařízení. Vykonávali tam potřebu na zahradě,“ uvedl starosta.

Tečka za Skleněným peklem. Černá stavba je pryč, Plzeň prodala investorovi slíbený pozemek

Domácí

Stěžují si i místní obyvatelé a v minulosti došlo i k napadením. „Minulý pátek tady byla bitka mezi narkomany,“ podotkl starosta.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman

V ulici Pod Skálou bydlí v jiném upraveném domě Jan Suchý, kterého obyvatelé obávaného domu napadli. „Oni se v tom domě střídají. Byl jsem i zbitý a skončil jsem v nemocnici. Postěžoval jsem si, že pálí na zahradě nepořádek,“ krčí rameny Suchý.

Myslím, že celý problém vznikl i kvůli tomu, že v Boršově nejsou na Romy zvyklí.
majitel domu

Novinky se byly u zmiňovaného domu podívat. Na první pohled je to velmi zchátralé stavení s popraskanou šedivou fasádou. Na chodníku parkuje jedno vozidlo a další kouká z garáže, kam se zjevně rozměrově nevejde i kvůli nepořádku uvnitř garáže.

Obyvatelé jsou z nezvané návštěvy novinářů naštvaní. „Na nic se neptejte a vypadněte. Když tady byl majitel, říkal, že na vás máme zavolat policii,“ křičí žena v doprovodu muže a malého chlapce. Bavit se nechce.

V domě u mostu je přihlášeno k pobytu 41 lidí a v katastru nemovitostí jsou zaneseny tři bytové jednotky. Počet obyvatel je ale fakticky nestálý. „Nedá se odhadnout, kolik jich tam zrovna je. Ono se to mění,“ zmínil Zeman.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Obávaný dům v Boršově nad Vltavou

Majitelem je podnikatel ruského původu Andrey Kroo. Ten se proti starostovým tvrzením ohrazuje. „V žádném případě se nejedená o obchod s chudobou. Je to pomluva,“ zdůraznil Kroo. Podle něho bydlí v současné době v domě patnáct lidí, z toho sedm dětí. „Myslím, že celý problém vznikl i kvůli tomu, že v Boršově nejsou na Romy zvyklí,“ prohlásil podnikatel. „Možná je to i kvůli mému původu,“ podotkl.

Čunek napadne Česko ve Štrasburku, nelíbí se mu multikulturní rozhodování soudů

Domácí

Obec se s podnikatelem dohodla

Rozruch kolem domu u řeky, který rozvířil starosta, má každopádně své výsledky. Starosta v minulých dnech s podnikatelem jednal a také se na dům zaměřují kontroly ze sociální ochrany dětí a krajského úřadu. V pátek se pak starosta s podnikatelem dohodl na společném postupu.

„Bude nám hlásit, kolik obyvatel v domě skutečně pobývá, vyřešíme problémy s odpadem a pokusíme se i naučit obyvatele třídit,“ uvedl Zeman. Doplnil, že podnikatel chystá také v domě stavební úpravy a obec mu vyjde vstříc.

„Tento problém se však dá vyřešit jedině systémově. Klíčem je podle mě vzdělání a také vyplácení dávek,“ je přesvědčený Zeman.

Slovensko zaplatí odškodné za razii policie v obci, kde žije romská komunita

Evropa

Výběr článků

Načítám