Hlavní obsah

Do Ústavu pro studium totalitních režimů zamíří novinář Klíma a pedagog Mrzena

V Radě Ústavu pro studium totalitních režimů nově zasednou novinář Michal Klíma a pedagog a někdejší předseda Rady České televize Jan Mrzena. Senátoři schválili jejich nominaci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Michal Klíma

Článek

Z 64 přítomných senátorů jich tuto dvojici podpořilo 55.

Senátor Martin Krsek z klubu SEN 21 a Pirátů měl ke Klímovi výhrady. Ocenil sice jeho disidentskou minulost, ale vadil mu nedávný otevřený dopis, v němž novinář zkritizoval badatelský přístup historika Michala Pulmana a obvinil jej z přispívání k relativizaci komunistických zločinů.

„Jsem přesvědčen, že tímto dopisem Michal Klíma dokázal, že do rady ÚSTR nepatří. Jeho nominací pokračuje politizace rady, a tím potažmo celého ústavu,“ řekl senátor.

Klíma je dlouholetý novinář, předseda Nadačního fondu obětem holokaustu a držitel osvědčení o účastnících odboje a odporu proti komunismu. Necelý rok působil jako zmocněnec pro média a dezinformace. Ve funkci skončil loni v únoru poté, co byla jeho pozice zrušena. Klíma čelil opakovaně kritice, naposledy kvůli akčnímu plánu k vypořádání se s dezinformacemi.

Jan Mrzena vystudoval ČVUT a jako pedagog vyučuje na středních školách matematiku a fyziku. Na začátku 90. let působil na městském úřadu v Táboře, později vedl Jihočeské divadlo, byl předsedou Rady ČT v letech 2001 až 2005 a pracoval v České televizi jako personální ředitel. Jeho produkční společnost se zaměřuje na dokumentární a historickou tematiku.

Rada ÚSTR má sedm členů, které volí a odvolává Senát. Voleni jsou na pět let. Předsedou je nyní vojenský historik Eduard Stehlík.

ÚSTR se přestěhuje do paláce Archa, Pečkárnu nevybojoval

Domácí

Výběr článků

Načítám