Hlavní obsah

Do Sněmovny by se dostalo jen pět stran, posílila SPD

Aktualizováno

Pokud by se v srpnu konaly volby, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 32,5 procenta. Na druhém místě by se umístila ODS se ziskem 13 procent, dále SPD s 11 procenty. Celkem by se do Sněmovny dostalo pouze pět stran. Neuspěly by TOP 09, Přísaha a v duchu tradic posledních výzkumů ani KDU-ČSL.

Článek

Piráti by měli 9,5 procenta a STAN taktéž 9,5 procenta. „Preference ANO i ODS klesly. Naopak SPD posílila a skončila třetí. Polepšili si Piráti i Starostové,“ uvedl Median.

ANO v porovnání s měsíc starým volebním modelem ztratilo půl procentního bodu, ODS pak procentní bod. SPD si polepšila z osmi na 11 procent, Piráti z 8 na 9,5.

TOP 09 by získala 4,5 procenta, lidovci 3,5 procenta – stejně jako Přísaha a KSČM.

Průzkum neřešil, jakou podporu by mělo uskupení Spolu.

Přepočteno na mandáty by ANO mělo 86 mandátů, ODS 34, SPD 30, Piráti 25, stejně tak STAN. Bez ANO by tak jen těžko vznikala většinová koalice.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se podle průzkumu určitě zúčastnilo 50 procent lidí, dalších 9,5 procenta dotázaných účast zvažuje. Ochota zúčastnit se voleb oproti minulému výzkumu opět poklesla. Určitě by k volbám nešlo 31 procent dotázaných, spíše by nešlo 9,5 procenta.

Volby by vyhrálo ANO, ze Sněmovny by vypadla TOP 09, hlásí průzkum

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám