Hlavní obsah

Do Senátu chce osvobozený exposlanec Severa i politolog Balík

Bývalý přední poslanec za TOP 09 a KDU-ČSL Pavel Severa, který byl zproštěn obvinění v kauze směnek, se chystá vrátit do politiky. Spolu s další pěticí nezávislých, do které patří i politolog Stanislav Balík nebo ředitel reprodukční kliniky David Rumpík, se zaregistroval na úřadu, který dohlíží na politické strany.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf poslanců KDU-ČSL Pavel Severa

Článek

Pro Severu je kandidatura do Senátu na Svitavsku pokusem vrátit se do vysoké politiky, ve které strávil desítky let. Poprvé se stal poslancem v 90. letech za KDU-ČSL, ze strany odešel v roce 2009, aby vstoupil do TOP 09. V roce 2019 byl obviněn z desetimilionového podvodu, když podle tvrzení státního zástupce získal od svého přítele Zdeňka Švece podpisy směnek v době, kdy tento muž kvůli závislosti na alkoholu nedokázal rozpoznat důsledky svého jednání.

Severa byl však nakonec osvobozen. Nepodařilo se prokázat, že Švec nevěděl, co dělá. Politikovi se posléze za stíhání omluvilo ministerstvo spravedlnosti, omluvu si vymohl i od České televize, která o případu informovala v sérii reportáží. „Pro mne je velké životní poučení, že alibismus, špatná práce justice a účelové informace v médiích mohou zničit člověku život. O efektivitě, kvalitě justice, stejně jako státní správy vím své a mám ambici to špatné napravit a zlepšit,“ říká k tomu nyní.

Bývalý poslanec dnes už v žádné politické straně není. „Nezaplatil jsem v TOP 09 členské příspěvky. Chtěl jsem říkat svoje věci svobodně,“ řekl Novinkám. S kým bude případně spolupracovat v Senátu, ještě neví. „Předpokládám, že pro řešení problémů najdu dost senátorů, kteří budou méně mluvit a více hledat řešení. Kteří to jsou, to asi poznám rychle,“ dodal.

Tisícovku podpisů, které zákon po nezávislých kandidátech požaduje k jejich registraci k volbám, prý už od voličů má.

Balík chce mluvit za Šumpersko

Do politiky se rozhodl pustit i politolog Stanislav Balík. „Chci se stát dobře slyšitelným hlasem Šumperska a Jesenicka, regionu, na který prý mocní v centru často zapomínají. Chci řešit neférové podmínky, kdy místní lidé za stejné daně jako v centru dostávají výrazně horší úroveň veřejných služeb,“ sdělil Novinkám.

Vysoká politika láká i starostu Otic z Opavska Vladimíra Tancíka. „Jsem čistý, nezávislý kandidát, platím si kampaň sám. Nebudu nikomu uhýbat jen proto, že mi na ni přispěl 100 tisíc,“ poznamenal. S kým by v horní komoře spolupracoval, zatím nechtěl komentovat. „Jsem myslivec, medvěd se porcuje až po lovu,“ dodal.

Na Domažlicku zase shání hlasy voličů právník Robert Baxa. Jeho hlavním programem je elektronizace zdravotnictví. Pomoci chce i regionu. „Je třeba podpořit přírodní zdroje pro zachování druhové rozmanitosti a podporovat zájmovou činnost v obcích – sportovní a kulturní akce,“ uvedl.

Kandiduje také ředitel Kliniky reprodukční medicíny ve Zlíně David Rumpík. Chce se jako senátor postarat o rychlé a letecké záchranky i dostatek lékařů.

Jako nezávislý kandiduje i Radek Iwoniak z Ostravy. „Miluji transparentnost a rozhodování na základě tvrdých dat,“ napsal o sobě.

Lhůta pro podání přihlášek k registraci do voleb končí 16. července. Rozhodnutí o registraci vydají úřady až 2. srpna.

Senát schválil vyšší podporu pěstounské péče

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám