Hlavní obsah

Do povodňové pomoci se zapojily tři tisíce vězňů, jeden utekl

Více než tři tisíce odsouzených se podílely a stále podílejí na likvidaci následků povodní zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Pečlivě vybraní vězni dobrovolně pomáhají hlavně na Jesenicku, Opavsku, Bruntálsku, ale i v dalších lokalitách, kde je pomoc potřebná. Jeden z nich uprchl, už je ale znovu za mřížemi a jeho útěk bude mít dohru.

Foto: Vězeňská služba ČR

Odsouzení pomáhají při odstraňování následků povodní.

Článek

O rozsáhlé pomoci odsouzených napříč celou republikou informovalo ve čtvrtek vedení Vězeňské služby ČR. Převážná část vězňů pracovala a doposud pracuje zejména v Moravskoslezském kraji. „Takto rozsáhlá pomoc je v historii Vězeňské služby ČR unikátní a první svého druhu,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis.

Nabídku pomoci odsouzených v nejpostiženějších krajích koordinovaly vazební věznice v Olomouci a v Ostravě, k dispozici mají nejen odsouzené z věznic v těchto regionech, ale také z dalších krajů.

Ve všech případech jde o odsouzené, kteří nejsou nebezpeční. „Většinou takoví, kterým bylo už dříve umožněno pracovat na nestřežených pracovištích. Vězni se pečlivě vybírají mezi těmi, u kterých je riziko zneužití situace minimální,“ vysvětlil ředitel ostravské vazební věznice Martin Valenta.

Vězeň na útěku prodával v Brně kolo, pak na něm chtěl ujet hlídce

Krimi

V žádném případě nejde o nebezpečné pachatele, kteří jsou umísťováni ve věznicích se zvýšenou ostrahou a kteří na nestřežených pracovištích pracovat ze zákona nemohou.

Starostové obcí jsou s činností odsouzených spokojení, protože jsou vděční za každou pomocnou ruku. Vězni tak pomáhali a pomáhají při odklízení naplavenin a sutin, čištění budov, čištění koryt řek a potoků a provádějí další pomocné činnosti.

„Nejvyšší počet odsouzených byl nasazen už od počátku v Krnově. Pomáhali například ve zdejší nemocnici, kde vyklízeli čtyřiceticentimetrové nánosy bahna, ale také ve školách nebo v zařízeních Charity,“ dodal Valenta a zároveň ocenil pracovní nasazení odsouzených. „Musím konstatovat, že jeli opravdu na maximální výkon. Přitom se k těmto pracím nahlásili dobrovolně a chtěli pomáhat,“ řekl.

Generální ředitel Vězeňské služby podotkl, že řada odsouzených se k pomoci dobrovolně hlásila, přestože jsou zařazeni na pracovištích, kde na rozdíl od pomoci při povodních dostávali mzdu. Za pomoc při povodních však mohou získat mimořádnou odměnu a také se k jejich činnosti může přihlížet při možném projednávání žádosti o předčasné podmíněné propuštění na svobodu.

Jeden utekl

Z vězňů, kteří pomáhali odklízet následky povodní, se jednomu podařilo utéct. Incident se stal minulý týden v Bohumíně, kde se jeden z odsouzených vzdálil z nestřeženého pracoviště a pět dní po něm pátrala policie. Nyní už je odsouzený zloděj zpátky ve výkonu trestu a bude čelit trestnímu stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí. „Šlo ale skutečně o ojedinělý případ, odsouzený říkal, že šlo u něj o zkrat,“ dodal ředitel věznice v Karviné Pavel Horák.

Kromě vězňů se do pomoci při povodních zapojili také zaměstnanci a příslušníci Vězeňské služby, ale také studenti Akademie Vězeňské služby. Pomoc se přitom nesoustředí jen na fyzickou práci spojenou s úklidem a terénními úpravami v postižených lokalitách, ale má různé formy. Například opavská věznice dodnes vaří téměř 1200 jídel pro domov seniorů Bílá Opava.

Zaměstnanci uspořádali i materiální sbírku, která se pak svážela do center Českého červeného kříže.

Byl připraven k nastěhování. Po povodni statik zoufalým manželům řekl, že je nutná demolice

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám