Hlavní obsah

Do podchodu u Prahy valila bouřka tuny kamení a bahna, dělníci je odklízejí ručně

Střední Čechy

Bouřky úřadovaly i ve středních Čechách. Po čtvrtečním odpoledni museli ještě i v pátek hasiči a další lidé v regionu likvidovat následky. Tuny kamení a těžké mokré zeminy vybírali a vyváželi dělníci ze silnice, od trati i ze zavaleného průchodu pod tratí u Vraného nad Vltavou, kde byl také zastaven provoz vlaků.

Odklízení následků bouřek a nánosů kamení u Vraného nad Vltavou.Video: Novinky

Článek

Ve čtvrtek odpoledne se ocitla pod vodou a nánosy zeminy silnice mezi Vraným nad Vltavou a pražskou Zbraslaví. Neprůjezdná byla do pátečního rána, trať nad ní ale pořád byla kvůli likvidaci následků mimo provoz a vlaky v tomto úseku stále nejezdí.

Výluka je podle správců železnice naplánována až do pátečního odpoledne a cestující musí využít náhradní dopravu autobusy. „Je tu nejmíň metr a půl vysoká vrstva splaveného kamení. Když tady nikdo nepostavil zábranu, tak se nemůžou divit, že se všechno ze strmého kopce splaví dolů k trati,“ hodnotil nedostatky svahu nad tratí mezi Vraným nad Vltavou a Prahou jeden z dělníků, když musel s dalšími několika kolegy ručně odhazovat a odvážet tuny zeminy.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Do průchodu pod tratí mezi Vraným nad Vltavou a pražskou Zbraslaví se navalily tuny kamení a zeminy.

„Snad nám přivezou bagřík, ale stejně se sem nevejde, pomůže nám na okraji, ale tady uvnitř to stejně musíme odkopat a odvézt ručně,“ dodával a s kolegy se snažil vypočítat, jak vysoká vrstva tu leží. „Podchod by měl mít tak dva metry, tak to nám k podlaze zbývá určitě metr, někde i víc,“ mínil při pohledu na zbylý průlez.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Odklízení následků bouřky a přívalového deště u Vraného nad Vltavou.

Středočeští hasiči zasahovali kvůli likvidaci následků bouřek takřka stokrát. Nejčastěji to bylo na Praze-západ a na Mělnicku. Lidé se převážně museli potýkat se spadanými větvemi a stromy polámanými silným větrem.

Meteorologové rozšířili výstrahu i na víkend

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám