Hlavní obsah

Do okolí jezera Milada na Ústecku stát už nehodlá investovat, o rozvoj se mají postarat okolní obce

Ústí nad Labem

Stát nebude nadále investovat do dalšího rozvoje okolí jezera Milada u Ústí nad Labem, které vzniklo zatopením hnědouhelného lomu. Na březích vodní plochy přitom stále chybí odpovídající zázemí pro návštěvníky. Jezero je vyhledávaným místem pro sportování i k odpočinku, denně ho navštíví stovky lidí.

Jezero Milada je vyhledávaným místem pro sportování i k odpočinkuVideo: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Stát chce podle Lenky Rychtaříkové, mluvčí státního podniku Diamo, který území spravuje, pozemky částečně bezúplatně převést na obce a zčásti prodat. „Termín majetkoprávního vypořádání pozemků je stanoven na 31. prosinec 2025,“ připomněla mluvčí.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Jezero je vyhledávaným místem pro sportování i k odpočinku

Jezero s rozlohou 250 hektarů zpřístupnil stát veřejnosti v roce 2015, tehdy chybělo v lokalitě občerstvení a toalety. Potíže se zajištěním základního vybavení byly i v dalších letech.

Aktuálně jsou kolem jezera rozmístěny čtyři stánky s občerstvením, u kterých nechybějí terasy se slunečníky. Je zde několik mobilních toalet, dřevěné zastřešené odpočívky, lavičky nebo cykloboxy. Na plážích jsou pro zájemce lehátka se slunečníky.

Vybavení kolem jezera je jen částečné

„Jezdím sem pravidelně s rodinou na kola, v létě se pak vykoupeme. Myslím, že zázemí pro návštěvníky je dostačující, i když mi to připadá takové provizorní, nedotažené,“ řekl Novinkám osmatřicetiletý David Kalivoda z nedalekého Ústí nad Labem.

Na podobu území byla před léty vyhlášena mezinárodní architektonická soutěž. V roce 2021 ji vyhrálo švédské studio, které vytvořilo základní dokument dalšího rozvoje území.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Jezero je vyhledávaným místem pro sportování i k odpočinku

„Ten by měl být respektován v aktualizacích územních plánů okolních měst a obcí. Ve stávající situaci je úlohou státního podniku vytvářet podmínky pro vkládání investic jiných subjektů (samospráv nebo soukromých investorů) do území. Sám podnik nebude investorem dalšího rozvoje území,“ zopakovala Rychtaříková.

Státní podnik před časem částečně upravil plochu pro výstup cestujících u jezera Milada. „Vybudování autobusových zastávek na vstupu Hrbovice a vstupu Trmice je součástí již připravené projektové dokumentace záchytných parkovišť. V případě vstupu Trmice jsou navrženy na pozemcích ve vlastnictví města Trmice, v případě vstupu Hrbovice jsou částečně na pozemcích Ústí nad Labem a částečně na pozemcích Diama,“ uvedla mluvčí.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Jezero je vyhledávaným místem pro sportování i k odpočinku

Přípravě výstavby parkovišť brání podle Rychtaříkové aktuální stav územního plánu Ústí nad Labem. Podnik požádal v říjnu 2022 město o příslušnou změnu. „V roce 2024 jsme městu nabídli rovněž převzetí realizace těchto revitalizačních staveb, jejichž financování je zajištěno z programu řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji. Stanovisko města jsme zatím neobdrželi,“ připomněla Rychtaříková.

Výstavba parkovišť vázne

Vedení Ústí nad Labem v městských novinách uvedlo, že Diamo mělo zajistit vedle výstavby záchytných parkovišť také dobudování inženýrských sítí, heliportu pro záchranáře, kompletní infrastrukturu a terénní cyklostezku kolem jezera. Primátor Petr Nedvědický (ANO) připustil, že město zatím neví, kdo převezme plánované investiční akce, správu nad jezerem a jeho okolím.

„Je v zájmu města, aby atraktivita tohoto místa rostla, a proto bychom byli rádi, kdyby Diamo splnilo to, co přislíbilo,“ uvedl primátor.

Místo uhelného dolu je dnes voda. Prohlédněte si jezero Milada z ptačí perspektivy

Domácí

Výběr článků

Načítám