Hlavní obsah

Do Odry v Ostravě tečou splašky. Čistička se má rozjet do konce roku

Ostrava

Největším problémem Ostravy po ničivé zářijové povodni je nyní to, že ve městě stále nefunguje Ústřední čistírna odpadních vod. Do řeky Odry tak stále přímo proudí splašky z domácností a průmyslových podniků a zamořují ji. Město na zprovoznění čističky, která je třetí největší v Česku, intenzivně pracuje. Radnice věří, že se ji podaří zprovoznit do konce roku a ekologická havárie bude vyřešena.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Ústřední čistírna odpadních vod v ostravském Přívoze je poničená povodní.

Článek

„Potřebné práce na vodohospodářské infrastruktuře, které jsou v současnosti v procesu, si dle našich předpokladů vyžádají částku ve výši téměř 600 milionů korun. Jen na samotnou čističku půjde 450 milionů. Město již podalo žádost o dotaci z programu Obnova infrastruktury pro životní prostředí po povodni 2024, který kryje až sto procent těchto škod, za což jsme vděční,“ uvedl ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu).

Dodal, že při povodni se čistička ocitla zcela pod vodou. „Minimální hladina v areálu měla dva a půl metru, někde ale vystoupala až do výše šesti metrů, což způsobilo totální kolaps elektrických zařízení, strojů a samotné technologie,“ popisoval primátor rozsah škod. Nefunkční je kromě samotné čističky i část kanalizační sítě, ale také osm čerpacích stanic.

Foto: MMO

Poškození hráze na soutoku Odry a Opavy v Ostravě, která stojí i za zaplavenou čističkou.

Do konce roku mechanické čištění

Ostravští radní v úterý schválili veřejné zakázky na obnovu technologie a budov čistírny odpadních vod. „Ty škody v čističce jsou prakticky na veškerém elektrozařízení. Hlavně co nyní řešíme, je zprovoznění všech rozvaděčů a dostat ústřední čistírnu pod elektřinu. Pozitivní je, že nemáme škody na žádné stavební části,“ uvedl vedoucí oddělení vodohospodářských staveb ostravského magistrátu Jan Kotala.

Ostravská Nová Ves se vzpamatovává z povodně. K zemi půjde šest objektů

Domácí

Doplnil, že v prvním kroku chtějí zprovoznit do konce roku to mechanické čištění. „Následně pak budeme řešit to biologické čištění, pak už by ta čistička měla fungovat na sto procent. Cíl jsme si stanovili na konec února,“ upřesnil Kotala s tím, že situaci komplikuje to, že se některé díly pro čističku hůře shánějí.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Některé části ostravské čistírny odpadních vod jsou stále pod vodou.

„Dodací lhůty jsou řádově ve vyšších jednotkách měsíců, a ještě navíc mají ti výrobci zakázky na půl roku či rok dopředu. Apelujeme proto na ně, aby urychlili dodávky a pokud možno dodávky pro Ostravu vzali přednostně, což samozřejmě s sebou nese i riziko vyšší ceny,“ uvedl a podotkl, že to řeší například i s dodavatelem z Německa a Finska. Ke zrychlení veřejných zakázek podle něj i vedení města výrazně pomohlo i prodloužení stavu nebezpečí.

Vodu v Odře ředí stále vysoký průtok

Podle náměstka primátora pro životní prostředí Aleše Boháče (Starostové pro Ostravu) nyní pomáhá i teplé a slunečné počasí. „A to konkrétně se snižováním spodní vodní hladiny. Daří se proto rychle vyčerpávat vodu ze zařízení, která jsou důležitá pro zprovoznění mechanického čištění. Bohužel jsou ještě některá stále pod vodou,“ vysvětloval Boháč.

V okamžiku, kdy dojde ke snížení průtoku a hrozila by ekologická katastrofa, tak jsme zatím domluveni, že by se průtok v Odře navýšil uměle, a to odpouštěním vody z přehrad
Aleš Boháč, náměstek ostravského primátora

Podotkl, že průtok v řece Odře je stále vysoký, což je příznivé pro ředění vodního toku, který je znečištěný splašky. „V okamžiku, kdy dojde ke snížení průtoku a hrozila by ekologická katastrofa, tak jsme zatím domluveni, že by se průtok v Odře navýšil uměle, a to odpouštěním vody z přehrad,“ líčil náměstek s tím, že chystají umístit do řeky i další norné stěny, které by zachytávaly hrubý odpad z kanalizace. „Zatím nemáme hlášen žádný úhyn ryb či ptactva,“ upozornil.

Výzva pro obyvatele Ostravy

Obdobnou situaci město řešilo i při záplavách v roce 1997. O havárii ostravské čistírny odpadních vod byly podle města informovány všechny dotčené orgány státní správy i krajský krizový štáb. Město nadále vyzývá Ostravany, aby respektovali kanalizační řád a neházeli do něj to, co tam nepatří, tedy například pleny, hygienické vložky, vlhčené ubrousky, léky, zbytky potravin či chemikálie. Na obecním majetku má Ostrava vyčísleny škody po letošní povodni na jednu a půl miliardy korun.

Ostravské koksovny ukládají vodu plnou jedů do zásobníků, čistička po povodni nefunguje

Domácí

Výběr článků

Načítám